Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) организира протест срещу решението на Спортното министерство за промяна на носителя на лиценз за организиране на състезания, станало факт на 19 април. Така сега вместо БФАС, администрирането на такива надпревари вече е в ръцете на Автомобилна федерация на България (АФБ).

Официалната аргументация тогава бе, че Съюзът на българските автомобилисти (СБА) е оттеглил предоставените права на БФАС за организиране и провеждане на национални и международни първенства, както и да определя състава на националните отбори. И така, съгласно Международния спортен кодекс на (FIA), българските състезатели нямат право и да участват в международни състезания от името на БФАС.

"Водени от интереса да върнем възможността на българските състезатели да участват в редица първенства, както и на територията на България да се провеждат международни състезания, ММС подходи отговорно и максимално бързо разгледа подадените документи от нова федерация, които са изрядни и те получават лиценз", пише в решението.

Ето и съобщението във Фейсбук, с което се обявява готвения протест:

"На 18.04.2019г. министър Красен Кралев отне спортния лиценз на Българска федерация по автомобилен спорт по абсолютно безцеремонен начин, а само ден по-късно го предостави на чисто ново сдружение без дейност.

Всичко това се случи под давлението на СБА и председателя му Емил Панчев! Само за да му бъде угодено, бе почти унищожена спортна федерация с над 30 годишна история!

Резултатът от тази тенденциозна постъпка вече е налице. Нашите колеги, истинските спортисти и шампиони на България са поставени през безумни условия и натиск от страна на узурпиралите спорта. Тази "приятелска услуга" целенасочено унищожава българският спорт за да може една частна фирмичка да го използва за лични цели.

Затова и заради всички нас - състезатели, организатори, отбори, фенове и всички приятели на автомобилизма, организираме протест на 28 май от 13 ч пред Министерски съвет. Искаме СБА в едно с председателя му Емил Панчев да бъдат възпрепятствани в порочните им цели. Мястото им не е в спорта!

Искаме спортният лиценз да бъде върнат, където му е мястото - в БФАС."

В момента ситуацията е изключително сложна, като и в момента БФАС продължава да организира състезания, последното от които - на 9 май във Видин. То е първи кръг от шампионата по рали-крос. В същото време, организацията нямаше никакво влияние при администрирането на изминалото в средата на месеца "Рали България".