Много тежка се оказа квалификацията за петия кръг от сезона във Формула 3 за Никола Цолов. Младият български пилот завърши сесията на 19-о място, на 1.025 секунди от първия - испанеца Хосеп Мария Марти.

Представянето на Цолов в петък беше компрометирано от здравословното му състояние. Той се бори с вирус и освен това получи повреда в съединителя в хода на квалификацията, информира БТА.

"Наистина беше тежко, защото заради болестта не съм спал от три дни, но в същото време мога да използвам само ограничен кръг лекарства заради допинг тестовете", обясни той.

"Физическите натоварвания на тази писта са сериозни. Отделно от това, в квалификацията имах трафик в бързите обиколки, а преди второто ми излизане на пистата получих повреда в съединителя и закъснях да се върна на трасето. Натисках повече в загряващата обиколка и започнах бързия тур с почти прегрели гуми, което се отрази и на резултата ми."

Цолов обаче обясни, че най-голямата загадка за деня е липсата на темпо в автомобила му, подготвен от ART Grand Prix.

"Все още нямам обяснение какво се случва с колата. Третата ми обиколка в квалификацията беше много добра, карах силно и очаквах добър резултат, а се оказа, че пак съм на една секунда от най-бързия."

В тренировката сутринта българинът записа 19-о време, отново заради проблеми в трафика, а в квалификацията последователно постигна следните времена в бързите си обиколки: 1:29.262 минути, 1:29.100 минути и 1:28.612 минути.

Спринтовото състезания в Барселона (21 обиколки) стартира в събота в 11:30 часа българско време.