1. Свидетели сме на исторически събития в спорта - Олимпиадата в Токио беше отменена, а преди месец в. "Таймс" излезе с новината, че летните олимпийски игри няма да се проведат и през 2021. Макар японското правителство да опроверга твърдението, сякаш все още тегне съмнение и неяснота около провеждането на игрите. Какво се случва със световния спорт?

За жалост коронавирусът не подмина и спорта и както почти всички други сфери, той също беше негативно повлиян от пандемията. Ситуацията определено беше неочаквана и без аналог, но за щастие много бързо спортните федерации и организации се адаптираха към новите обстоятелства. Смятам, че ще имаме щастието олимпийските игри да се проведат това лято, разбира се с определени изисквания, ограничения и строги мерки.

 

  1. Спортни мероприятия без публика, отменени събития, затворени зали.... Кога според теб нещата ще се нормализират?

Да не знаеш дали ще е позволено да тренираш, дали състезанието ще се състои, дали ще е с публика или без.... Годината наистина беше тежка за всички в спорта. Оптимист съм, че скоро всичко ще е постарому и състезателите ще могат да усетят емоцията и адреналина от пълните зали.

 

  1. Посветил си целия си живот на спорта. Сега, когато вече не се състезаваш професионално, как и какво тренираш?

Ежедневно се занимавам с физически натоварвания, защото изпитвам нужда - физическа, но и психическа, защото спортът за мен е начин на живот. Тренировките ми помагат да поддържам в добра форма и ума, и тялото си, и определено ме карат да се чувствам много по-продуктивен.

 

  1. Какви са предимствата на тренировките на открито и намираш ли време и за такива?

Но всеки спорт си има предимства. Аз например съм свикнал да тренирам в зала, тъй като по-голяма част от живота ми е минал именно по този начин. Напоследък обаче намирам повече време за тренировки на открито. Може би принудителното затваряне в домовете в последната година допринесе за това и ме тласна да експериментирам и импровизирам с тренировки на открито. Освен връзката с природата, друго предимство на спорта навън е, че е чудесно семейно занимание.

 

  1. Ако те срещнем на ски пистата, как ще те открием - на ски, сноуборд или шейна?

Със сигурност на ски. Все още не съм се престрашил да изпробвам дали ме бива в сноуборда. А тази събота "яхнах" шейната на Витоша, защото бях част от най-голямото зимно събитие Живей Активно! и ще участвах в състезание по спускане с шейни.

снимки: Нестле

 

  1. За втора поредна година заедно с Нестле за Живей Активно насърчихте хората да са активни и да спортуват и през зимата. Разкажи ни повече за инициативата и какво се случи тази година?

Нестле за Живей Активно! е една страхотна инициатива, която подкрепя активния начин на живот в цялата страна през всеки един сезон вече 16-та поредна година. Горд съм, че вече дълги години съм част от нея, а за втора поредна година се включих и в зимното издание. Смятам, че личният пример допринася за отношението и насърчаването към спорт всеки ден. Тази година привържениците на активния начин на живот се включиха в инициативата на две локации - в Пампорово, ски зона Студенец и на хижа Алеко на Витоша. Ски уроци, състезание с шейни, снежни игри и много награди имаше за всички ентусиасти в Пампорово и на Витоша.

 

снимки: Нестле

* съдържание на Нестле