Често чуваме клишето, че треньорите ходят с оставката си в джоба. Твърдение, което важи с плашеща сила за родния футбол, където на фона на всички проблеми, наблюдаваме и нетърпимост към треньорската работа. Независимо дали е основателна или не.

Цифрите са ясен показател. Цели 8 треньори загубиха работата си в родния елит, а това се случи само за едва 9 кръга. При това непълни, защото има няколко тима с по-малко изиграни мачове.

Скоростта на уволнение е почти по един наставник на кръг, а само през тази седмица работата си загубиха трима.

Ако в доста класации родният футбол не може да се похвали с място в челото, то по уволнение на треньорите сме ненадминат №1.

Ето и хронологията:

Първи изгоря Саша Илич, който след колебливия старт на сезона и само три мача, изгуби своя пост въпреки силния предходен сезон, в който ЦСКА реално бе на един изпуснат наказателен удар от титлата.

Съдбата му последва Атанас Рибарски от ЦСКА 1948, а след това постовете си загубиха Станислав Генчев от Ботев (Пловдив), Радослав Митревски от Пирин, а Стойчо Стоев от Локомотив (София) подаде оставка. През тази седмица раздяла дойде за Густаво Араголаса с Берое, Дани Моралес с Ботев (Враца), както и Хосе Мария Бакеро със Славия.

Снимка: БТА

Наясно сме, че зад някои от тези раздели стоят слаби резултати и посредствено представяне на терена, но слаби отбори в криза има във всяко едно първенство в Европа. От Висшата лига, до любителския шампионат на Сан Марино.

Никъде обаче треньорите не биват сменяни с такава бясна скорост.

Проблемът е, че това не е изключение за настоящата кампания, а тенднеция, която ще докажем с цифри и факти.

В хода на миналия сезон треньорските рокади са били 16, какъвто и е броят на отборите в Първа лига. След края на сезона още 8 тима (половината), решиха да сменят наставника в очакване на по-добра нова кампания.

По време на 2021/22 г., точно 17 треньора загубиха работата си, а след неговия край отново 8 тима започнаха с нови наставници.

Снимка: БТА

Нищо по-различно не се случва преди три сезона. 18 смени в хода на шампионата и пет след неговия край.

Дори през сезон 2015/16, когато родният елит бе съставен от рекордно ниската (и може би подходяща) бройка от 10 отбора, видяхме 15 смени в хода на цялото първенство. Което си е шокиращо много.

Трябва да се върнем чак до сезон 2007/08, за да видим по-малко от 10 смени в рамките на сезон. Тогава бройката е седем, като само един клуб в лицето на Марек е отговорен за три от тях. Но дори и това не спасява дупничани от последното място в края на сезона.

През онзи сезон към края на септември има само две смени, за ралика от днешните 8. Миодраг Йешич заменя Ферарио Спасов начело на Литекс, а великият Георги Димитров - Джеки започва последната си треньорска работа, заменяйки Стоян Коцев в Марек.

Сезон по-рано смените са само шест, а още един преди това са 8. Не знаем дали има пряка връзка, но онези сезони бяха едни от последните, в които родните клубове масово се представяха добре в Европа и успешно се противопоставяха на представителите на топ първенствата.

Снимка: Bulphoto

Макар да не бива особено да се сравняваме с топ 5 първенствата, ето каква е ситуацията там. В Англия все още няма треньорска смяна от началото на сезона, като все пак може да броим напускането на Хулен Лопетеги (от Уулвърхемптън) в последните дни преди старта на кампанията.

През миналия сезон смените във Висшата лига бяха 14, което е по-скоро необичайно с осемте промени през 2021/22 и едва четирите смени в хода на сезон 2020/21 г.

В Италия през този сезон е паднала само една треньорска глава. Тази на Паоло Занети от Емполи, който стартира сезона с четири поредни загуби.

Дори и темпераментните италианци действат далеч по-спокойно от нас що се отнася до треньорите. В хода на миналия сезон имаше осем промени, като едната бе продиктувана от здравословното състояние на покойния вече Синиша Михайлович.

В испания до момента има само една смяна и 11 през миналия сезон, а в Германия още няма заменен треньор, докато през миналия сезон бройката бе 9.

Getty Images

Но да видим как се справят тези около нас в това отношение, защото не само в мисленето, а и във футбола класа все пак сме по-близо до тях. В Сърбия и Румъния не се различават особено от нас. Сърбите са уволнили 7 треньора за 7 кръга, а румънците - 5 за 9 кръга.

В последните два сезона бройката на смени в хода на сезона в Сърбия са 13 и 22, а в Румъния са 16 и 18. Все цифри, които са подобни на българските, а в някои случаи по-лоши. В Гърция на този етап с поста си се раздели само треньорът на Арис, а в последните две години бройките са 10 и 11.

В Турция на този етап смяната е само една, но пък в последните години статистиките също са двуцифрени.

Към момента по европейските терени обаче нито един шампионат не се е разделил с повече от нашите 8 треньори.

Факт, който в никакъв случай няма как да е позитивен.

Снимка: Bulphoto