Александър Георгиев се превърна в първия хокеист в Националната хокейна лига на САЩ и Канада, който е роден в България.

През февруари 2018-а той дебютира за Ню Йорк Рейнджърс, като вече има 43 мача за славния тим.

Георгиев е роден през 1996-а в Русе, но година по-късно се мести в Русия - родината на майка му. Там започва първите си стъпки в хокея, а в началото на годината бе част от Сборная на Световното първенство.

Той даде интервю пред "Спортал", в което говори за кариерата си, но не пропусна и да върне спомените от Русе, където е прекарвал всяко лято.

"Когато бях малък, ходихме в Русе всяко лято при дядо ми и другите роднини. Сега се опитвам да ходя веднъж на две години.

Имаме място там, роднини. Родителите ми прекараха почти цялото лято последните две години там. Аз се опитвам да ходя, но е по-трудно заради натоварената ми програма.

Обичам българската храна и по-специално кебапчета. Спомням си времето, което прекарвах с роднините в Русе, разходките по парковете. Русе е много зелен град. Преди известно време изкарах шофьорска книжка там. Имам много хубави спомени.

Чух, че сега хокеят се следи много повече в България. Много се радвам за това. Мисля, че всеки може да играе. Надявам се и в България да се развият добри играчи", сподели Георгиев.

Спомняйки си за дебюта в NHL, вратарят разкза:

"Чувството беше невероятно. Мечтаеш за този момент. Казаха ми, че ще играя ден по-рано. Опитах се да не мисля много за това преди мача. Когато излязох на леда и погледнах нагоре, видях екипите на легенди. Чувството беше невероятно. Опитах се да се насладя на момента. Играта не е различна, просто сцената е много по-голяма.

След това дойде дебютът в "Медисън Скуер Гардън". Това е нещо, с което можеш да се гордееш до края на живота ти. Да играеш в най-известната зала. Няма друго подобно място.

След тези два сезона се чувствам по-уверен. Знам, че мога да играя на това ниво. Искам да подобрявам още играта си и работя върху това.

Искам да направя крачка нагоре. Надявам се да играя повече мачове и да се представя на по-високо ниво. Не се притеснявам от конкуренцията".