Сезон 2022/2023 в Евролигата постепенно се приближава към края си. И без да прозвучи преувеличено, едно от най-обсъжданите, ако не и най-обсъжданото име в баскетболна Европа през сезона досега е българско. Александър Везенков.

Един от все по-малкото ни през последните години елитни спортисти, разпознаваеми на международно ниво, изпраща най-успешния сезон в кариерата си досега. Осми пореден за него в елита на европейския баскетбол - постижение, което досега не е правено от нито един друг роден играч. Няма и изгледи да бъде повторено скоро, но нека бъдем оптимисти и си го пожелаем.

Евролигата буквално е Шампионската лига на баскетбола (б.р. - да не се бърка с турнира със същото име на ФИБА, който е едва трети по сила на континента), а вече години наред в него редовно играе българин, който в последните няколко сезона е сред най-добрите играчи и само надгражда с представянето си.

euroleague.net

След първите две години в Олимпиакос (2018/2019 и 2019/2020), когато бе в малко по-странична роля, Везенков постепенно си извоюва не просто място в ротацията като основен играч, а се превърна в лидер на отбора.

Статистиките му от двата сезона, предхождащи настоящия, изглеждат така:

2020/2021 - 31 мача, 11.5 точки, 5.4 борби и 1.1 асистенции

2021/2022 - 38 мача, 13.7 точки, 5.9 борби и 1.5 асистенции

Кулминацията на похода на Александър Велики към върха на баскетболна Европа определено трябва да бъде настоящата кампания, в която българската звезда несъмнено е най-добрият играч в Евролигата. С негова помощ Олимпиакос завърши сезона на 1 място в класирането и влиза в плейофите от страхотна позиция, като ще направи всичко по силите си да се реваншира за загубения полуфинал преди година в Белград.

206-сантиметровият национал на България пък завършва редовния сезон със следната статистика - 33 мача, 17.6 точки, 7.1 борби и 1.9 асистенции. Представяне, което според болшинството специалисти и фенове, би трябвало да му донесе наградата за "Най-полезен играч" на сезона.

Снимка: euroleague.net

Нещо невиждано и нечувано за родния баскетбол досега и нещо, което действително би направило така, че прозвището "Александър Велики" да звучи напълно на място.

След като през миналия сезон той за първи път попадна в идеалния отбор на годината в турнира, силното представяне на Европейското първенство му отреди наградата за Спортист №1 на 2022 година, а от началото на настоящия сезон три пъти е печелил приза за "Най-полезен играч" на месеца в европейския елит.

Наличието на роден спортист от подобна величина би следвало да бъде използвано по възможно най-добрия начин за популяризиране не просто на баскетбола, но и на спорта като цяло в България.

Везенков действително е добрият пример, от който подрастващите имат нужда - скромен, възпитан и изключително трудолюбив. И готов да откликне на призива да играе за националния отбор при всяка възможност, която има.

Освен всичко изброено дотук, роденият в Никозия баскетболист стана първият българин, избран в актуалния формат на Драфта на НБА. Бруклин го взе под №57 преди вече почти шест години, а в момента правата му се държат от Сакраменто Кингс.

Снимка: fiba.basketball

"Кралете" от столицата на Калифорния показват все по-голям интерес към услугите му и вече няколко пъти скаути и треньори на клуба пътуваха до Европа, за да го гледате на живо.

Несъмнено следващата логична стъпка би била отвъд Океана, където са най-големите звезди на световния баскетбол.

Но преди това Везенков има недовършена работа с Олимпиакос тук, на Стария континент.

Първо - да бъде избран за "Най-полезен играч" на сезона в Евролигата, където вече има над 200 мача и над 2000 точки, а след това да помогне на гръцкия колос в мисията да завоюва трофея, който не е печелил от точно десетилетие.