Българският национален отбор по футбол е в Дъблин, за да се изправи срещу Ейре в последния си мач от второто издание на Лигата на нациите. Двубоят е довечера с начален час 21:45 българско време, като ще бъде излъчен по БНТ 1.

Може би с нотка на облекчение, двубоите за родния тим поне за няколко месеца ще приключат. В последните две години те са повод най-вече за разочарования и негативни емоции.

За разлика от първото издание на този турнир, в което воденият от Петър Хубчев тогава наш отбор успя да събере 11 точки и си осигури бараж за Евро 2020, днес активът ни е с 10 пункта по-малък. България събра само точка от пет срещи, като тя дойде в първия ни мач срещу иралндците в София. Може би тогава заслужавахме и три точки от двубоя, но Шейн Дъфи ни вкара гол за 1:1 в даденото от съдията продължение на мача.

Ирландците не се представят много по-добре, като благодарение на нулево равенство срещу Уелс, имат с точка повече от нас. И докато по същото време Уелс и Финландия ще спорят за първото място в групата, което по всяка вероятност ще осигури на един от двата тима място на бараж за Мондиал 2022, Ейре и България ще се борят за оставане в Лига "В".

Ако нашият тим не постигне изненадваща победа в Дъблин, той ще завърши на последното място и ще изпадне. Реми и загуба ни оставят на дъното.

По правило на изпадането във футбола винаги се гледа като на нещо лошо. И няма никакъв повод за гордост в завършването ни на последно място - това е ясно, но дали отиването в Лига "С" ще е лошо за България в дългосрочен план?

Снимка: БТА

Звучи абсурдно, но е въпрос, върху който си струва да се помисли. Изпадането в долния поток ще означава, че в следващото издание на Лигата на нациите през 2023-а, което ще влияе и на класирането за Евро 2024, България ще има една идея по-леки съперници в групата.

Днес се играе последният кръг от турнира, но ако приемем класирането преди края на тазвечершните мачове за крайно, той след три години в Лига "С", най-тежките съперници за България биха били отбори като Сърбия, Словакия и Гърция. Като в никакъв случай няма да се паднем и с трите в една група, може да не срещнем и нито един от тях.

В групата ни ще има на теория по-слаби от нас тимове като Армения, Грузия, Косово и Албания, както и някои със сигурност по-ниско качествени отбори като Люксембург, Азербайджан, Гибралтар и Фарьорските острови.

Естествено, че за тези три години има доста работа да се върши в нашия национален тим, но да приемем, че като игра и резултати се доближим до нивото си под въководстовто на Петър Хубчев. Със сигурност преди две години България не бе кой знае какъв тим, но пък бихме Нидерландия и Швеция, спечелихме и 11 точки в Лигата на нациите. Няма съмнение - бяхме по-добре от настоящото си състояние.

Ако успее да се доближи до това представяне в една по-лека група, България ще може да си осигури бараж за Евро 2024. Естествено, ако не успее да се класира на форума в Германия чрез квалификациите. Което към момента изглежда напълно логично.

Именно по подобен сценарий и съседите ни от Северна Македония се класираха на Европейско първенство.

С победи над Армения, Лихтенщайн, Гибралтар, Косово и Грузия, без да срещнат отбор дори от средно европейска класа по пътя си към финалите догодина.

Трябва да отбележим, че в техния случай ставаше въпрос за Лига "D". Квоти за Евро 2024 ще осигуряват само първите три Лиги.

Но както споменахме, в "С" най-тежките съперници ще са тимове като Сърбия, Словакия и Гърция.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Другият вариант пред родния тим е победа днес в Дъблин, която ще ни остави в Лига "В".

Това ще ни осигури доста по-тежка група след три години. Може би от класата на настоящата с Уелс, Финландия и Ейре. В нея обаче може да попаднат и отбори като Швеция, Швейцария, Чехия и Турция. Съвсем друго ниво, в сравнение с изброените по-горе потенциални съперници в долната група. Категорично в Лига "В" ще е много по-трудно, а както виждаме с настоящия потенциал - непосилно.

От друга страна, дори слабо представяне във второто ниво на турнира няма да отнеме шансовете ни за бараж. Дори и групова фаза с 6 загуби от 6 мача може да ни осгиури място на баражите, заради по-високата ни Лига "В".

Примерът бе първото издание на турнира, в което само пет отбора от Лига "А" и "В" не намериха място на Европейското чрез квалификациите. Това автоматично подари шанс за бараж на тези пет тима. 

Тогава обаче отборите в тези Лиги бяха 24, сега ще са 32. Четири от местата на бараж отиват за отборите в Лига "С". Така дори да падне във всеки свой мач, България ще се надява 20 тима от Лига "А" и Лига "В" да се класират на Европейско чрез квалификациите, това ще прати останалите тимове от тези Лиги на бараж.

Разбира се, в този случай ще трябва да се надяваме на късмета и доста щастливи фактори, които не зависят от нас. Освен това, баражът ще е с отбори от Лига "А" и Лига "В", тоест по-сериозни отбори.

Ако изпаднем и бъдем в Лига "С", то тогава всичко ще е изцяло в нашите си ръце. Спечелване на групата ще ни прати на баражи с други отбори - и то пак от нашата лига, трета по сила. 

Това е само теория, а всички тези дългосрочни планове и сметки минават през задължителното вдигане на нивото на тима. И ако постоянно слушаме, че това са играчите и други няма, то със сигурност има начин поне тези играчи да заиграят по-смислен футбол. За това вероятно ще са необходими промени и след мача в Дъблин днес е време да чуем и видим дали някой в БФС е готов с идеи за такива.

Тогава вече ще знаем и в коя лига сме, а ще поглеждаме и към предстоящия жребий за световните квалификации.