Кристиан Ериксен буквално живее втория си живот и е наясно с това. Преди точно 2 години, по време на Европейското първенство по футбол, Дания откриваше участието си с мач срещу Финландия на стадион "Паркен" в Копенхаген. В края на първото полувреме изведнъж сякаш всичко спря. Халфът падна безпомощен на тревата, без да е имал съприкосновение с друг футболист, а това бяха може би едни от най-мъчителните минути, които всички сме гледали на футболен терен.

Докато все още нямаше яснота какво точно се е случило, датските национали се събраха около своя съотборник, буквално като жива верига, скривайки го от обективите и камерите. А в това време лекарите, сред които имаше и българин, правеха всичко по силите си да го върнат към живота.

Снимка: Getty Images

"Бях мъртъв за 5 минути", заяви самият футболист в едно от интервютата си, но времето, което така или иначе е разгтегливо понятие, изглеждаше много, много по-дълго на онзи 12 юни 2020 година. Телевизионните кадри определено също не бяха от помощ, защото показаха ридаещата годеница на Ериксен, Сабрина, която бе утешавана от Каспер Шмайхел и Симон Кяер.

Сега Кристиан може да разказва какво се е случило благодарение на бързата намеса на медиците, както и донякъде може би на съдбата.

"Усетих малко схващане на прасеца, а след това изгубих съзнание. Когато се събудих след сърдечния масаж, сякаш се събуждах от сън. Не си спомням нищо след припадъка. Но при събуждането имах проблеми с дишането. Помислих си - "Няма как да лежа тук, та аз съм здрав". Първата ми мисъл беше, че съм си счупил гръбнака. Дали мога да си движа пръстите и краката?", разказва Ериксен за най-страшните минути от живота си.

Снимка: Getty Images

Откаран е в болница, където става ясно, че е претърпял сърдечен арест, но постепенно състоянието му се нормализира. Първоначално никой не си мисли, че Ериксен отново ще играе футбол, но след поставянето на специален апарат на сърцето му, наречен "стартер", той се завърна. Машинката трябва да върне сърдечния ритъм на Крис, ако някога подобна ситуация отново се случи.

"Едва когато ме качиха в линейката, осъзнах, че бях мъртъв за 5 минути. Помислих си, че никога няма да играя повече и задължително трябва да запазя обувките, с които бях. Дори казах на Сабрина, че няма да ритам повече", продължава той.

Но само два дни по-късно плановете му се променят, след като лекарите му съобщават за въпросния "стартер", с който ще може да бъде на терена отново. Не в Италия, където към онзи момент е част от Интер (Милано), просто защото законите на страната го забраняват.

Снимка: AP/БТА

Но точно тогава на сцената изскача Брентфорд, по онова време новак в английския футболен елит. "Пчеличките" предлагат договор на Ериксен през следващото лято, а той не разочарова с представянето си, като след краткия престой при лондончани, десетката преминава в Манчестър Юнайтед, където е и към момента.

В онзи мач срещу Финландия "динамитът" загуби с 0:1. И до днес не е ясно, а и никога няма да стане, колко далече можеха датчаните да продължат, ако Ериксен бе останал здрав и в състава на отбора. Но има далеч по-важни неща. Например това, че днес Ериксен е жив и здрав и продължава да се наслаждава на любимата си игра, при това на високо ниво.

Това, че съотборниците му изградиха стена около него, показвайки, че подкрепата и братството във футбола все още ги има. Капитанът Кяер, който се притече първи на помощ на Кристиан, и който е един от най-добрите му приятели, единствен бе с лице към Ериксен. Останалите бяха с гръб и трудно сдържаха сълзите си.

Две години по-късно всичко е различно. Но и същевременно не е. Кристиан Ериксен отново играе футбол. Но живее втория си живот, благодарение на скоростните действия на лекарския екип в онази юнска вечер на "Паркен".

Чудеса определено се случват и десетката на Дания е един прекрасен пример за това.