Мистерия. Това е най-често срещаната дума по медиите в последните 2 години, що се касае до неочаквана смърт на професионални бодибилдъри.

Всички данни сочат за пик на фаталните случаи, които обаче остават неразгадани. Просто защото професионалните културисти издъхват от инфаркти, въпреки че преди това нищо не подсказва за подобна развръзка.

Бумът започва през 2022 година, когато от неестествена смърт почиват 36 бодибилдъри - абсолютен рекорд. През следващата година те са общо 32-ма. И в двете статистики данните са както за мъже, така и за жени, като се включват и състезатели по силов трибой.

Почти всички от тях загиват след внезапен сърдечен удар - най-често в съня им, при това - в разцвета на силите. Изключително странно, защото никой от тях не се е оплаквал от проблеми със сърцето, а на задължителните медицински прегледи всичко е било нормално.

За тежкия проблем се заговори за първи път преди две години, когато почина шампионът на Индия Джирдж Дахия. При него казусът е още по-странен - след като почувства болка в гърдите, той успява да стигне до болницата. Там диагнозата е остра сърдечна недостатъчност и след часове той издъхва.

Само месец след това умира и шампионът на Индия по бодибилдър при младежите - Сайед Аян, който е само на 23 години.

След това на 29 години от инсулт почина бразилският шампион Кристиан Фигередо.

Вниманието на медиите прикова загадъчната смърт на Рейчъл Чейс, която имаше милион и половина последователи в социалните мрежи. Тя си отиде след сърдечен удар, оставяйки 5 деца.

Черната серия при жените продължи Ашли Гиърхарт, която умря на 37 години от инфаркт в съня си. Британските медии веднага подхванаха случая, което спомогна за повишаване на интереса към черната тенденция.

Безспорно най-популярният и емблематичен случай обаче е с 44-годишния Седрик Макмилън. Паралелно с кариерата си на бодибилдър той бе и инструктор по физическа подготовка в американската армия, както и близък приятел на Арнолд Шварценегер.

Getty Images

Това са само най-известните случаи, които обаче бяха достатъчни, за да всеят паника сред професионалните бодибилдъри. Както и да предизвикат интереса на медиците, към този момент обаче - без особен успех.

И въпреки че на мнозина може да им се стори като теория на конспирация, редица медицински издания излязоха с предположение (недоказано по категоричен начин), че причината може да се крие в пандемията от COVID. И по-конкретно - във ваксините.

Според редици уважавани спортни медици е възможно ваксините да реагират на част от хранителните добавки, които бодибилдърите ползват. Просто при тях количествата от медикаментите са в пъти повече, като тепърва трябва да се докаже по чисто химичен път подобна реакция.

Според други - причината не е във ваксините, а в последствията от прекарания COVID. Въпреки че е трудно да се дадат официални данни, около 80 процента от неестествено починалите силови атлети са се сблъскали преди това с коронавируса.

Към момента спортната медицина все още не може да излезе с категорично становище, а въпросите продължават да са повече от отговорите. Факт е обаче, че данните в световен мащаб са изключително притеснителни, като единственото, което бодибилдърите получават като съвет, е да се подлагат на редовни тестове и изследвания.

Нещо, което обаче и срещналите се с инфаркта и инсулта са правели, без това да им е помогнало...