Бившият капитан на България - Ситлиян Петров, продължава да е силно ангажиран с каузи извън фубола след принудителния край на кариерата му.

В последните дни името се завъртя в родните медиите заради кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС. Кандидатура, от която част е самият Стилиян.

Медийният гигант CNN обаче му обърна внимание заради организацията "Player 4 Player", в която Стилиян и още няколко бивши футболисти на топ ниво, помагат на своите колеги.

Целта на тази организация е да помагат за бъдещето на играчите, защото кариерата е кратка, а понякога свършва принудително, както бе при Стилиян, когато чу ужасната диагноза левкемия.

Но въпреки това заради характера си и начина на мислене, той не се озова в задънена улица. Освен, че пребори заболяването, той се зае с десетки начинания, за разлика от негови колеги, които просто извън терена нямат никаква идея какво точно да правят.

"Имах съотборниците, които непрестанно питаха кога ще ни платят и бяха нетърпеливи. Винаги се чудех на държанието им, защото получавахме доста сериозни пари всеки месец, дори всяка седмица.

Те ми отговаряха, че всеки цент който получават, отива за ипотека, кола, други плащания и приятелки. Винаги в края на тези разговори ги питах: А какво всъщност заделяш настрана?

Когато бях играч финансовите съветници се навъртаха постоянно около нас, но повечето обещаваха много, а всъщност не вършеха нищо в наш интерес. Когато си млад и с много пари, е доста лесно да се въвлечеш в грешни инвестиции.

С диагнозата ми през 2012-а всичко просто изчезна. Не бях готов нито физически, нито психически за подобно нещо. Няма време да седна и да осмисля какво ще правя след това. Просто трябваше да се боря за живота си, което направи нещата още по-трудни.

Физически не бях готов да тренирам, не бях готов да уча или да правя каквото и да е, изразходващо енергията ми.

Отне ми шест или седем години, за да съм сигурен, че съм готов да се завърна. Толкова време ми отне, за да разбера какво искам и да бъда готов да го преследвам.

Играчите имат огромно его. Всеки говори за нас, в центъра на обектива сме, има интерес. Адреналинът, мачовете, изобщо кариерата на професионален футболист е чудесна.

Заради това обаче повечето играчи често игнорират факта, че краят на кариерите им наближава".

С организацията си Стилиян и компания помагат на много от тези бивши футболисти да се приспособят към живота след футбола и да си намерят нормални работи.

Според проучванията, само 12% от професионалните футболисти имат по-високо образование от средно.

"Ние предлагаме обучение в доста сфери, където бивши спортисти са добре дошли. Те притежават доста сериозни качества, които професионалният спорт изискват, а тези качества са търсени и в ежедневието.

Преходът е много тежък, особено в първите две години. Тези, които се справят и са имали нещо предвидено в главата си, обикновено имат втора кариера след футбола. Останалите просто се изпадат в ситауция, за която не са подготвени.

Аз исках да се уча и да имам шанса да бъда някой и извън терена. Сега можем да помогне да много играчи да направят същото", сподели той пред CNN.