Едно име доминира в новините около Манчестър Юнайтед от няколко седмици, и то не е нито на Бруно Фернандеш, нито на Каземиро, или пък на вече станалите традиционни "грешници" като Хари Магуайър и Андре Онана. Не е и това на мениджъра Ерик тен Хаг.

Сър Джим Радклиф е новината около клуба, която може да е ново начало за него. Въпреки че голяма част от феновете остават скептични, все пак случващото се в момента около Юнайтед е значимо. Дали ще е тъй чаканото "освобождение" и поемане на курса към нов успешен период след 10 трудни години... Това никой още не може да каже.

Фактите

Сър Джим Радклиф - милиардер, предприемач от огромен калибър с бизнеси в химическата, петролната и други индустрии, предложи 1.3 милиарда лири на семейство Глейзър, за да купи 25 процента от Юнайтед. Това не е придобиване на собствеността, разбира се, защото контролът остава в американската фамилия.

Но считаният за най-заможен британец изобщо Радклиф, чието състояние е около 21 милиарда лири, иска да влезе в клуба не просто като акционер. Стратегията му е друга и именно тук идват разнопосочните мнения и донякъде все още скептичния прочит към цялата операция.

Getty Images

Бизнесменът иска да поеме "футболните дела" на Юнайтед.

Което значи - да назначи спортна комисия от трима души, които да ръководят нещата във футболния департамент, извън финансовите сделки, маркетинга и рекламната политика на "дяволите". Тези дейности остават приоритет на Глейзърови. Но трансферите, евентуалната инвестиция в тренировъчна база и в реновацията на стадион "Олд Трафод", както и стратегията в работата с академията на клуба, ще минат под контрола на сър Джим.

А тези инвестиции в базата и стадиона са наложителни. Те са остарели, нефункционални и далеч не отговарят на модерните стандарти в клубовете, с които Юнайтед иска да се бори на терена за титли и купи.

Преди 18 години Глейзърови купиха клуба за 790 милиона лири, а днес го оценяват на 6 милиарда. Тази цена или пък нежеланието за преговори на американците, отказаха и катарския шейх Ясим, който искаше да придобие изцяло една от най-големите спортни институции на планетата. Остана в играта обаче сър Джим, който има друг план.

Дали той ще сработи?

Фенове и експерти изобщо не са сигурни. Не, че има съмнения в това как върши бизнес Радклиф. Това е човек, който за 10 години изгради от новосъздадена компания - INEOS, истинска империя. В момента тя се занимава с 36 различни бизнеса, като покрива 194 световни града в 29 държави. Грубо изчислено, за този мастодонт работят около 26 000 души.

Освен това бъдещият съсобственик в Юнайтед е един от най-влиятелните играчи на петролния пазар, след като изкупи компанията Innovene - рафинираща и обработваща суровини за British Petrolium. Сър Джим е успешен, в това няма съмнение.

Освен това е емоционално свързан с Юнайтед - в това също няма съмнение.

Снимка: Getty Images

Той е "местно момче", така да се каже. Израснал е в градчето Фейлсуърт, което е предградие на Манчестър днес и отстои на някакви си 9 км от стадион "Олд Трафорд". Естествено, още в онези години (роден е през 1952-ра), наоколо всички са фенове на "червените дяволи". Това е епохата на Бебетата на Бъзби, а след това, през 60-те, на Бест, Лоу и Чарлтън, върхът за който е европейската титла от 1968 г.

Напълно нормално, хлапето от Фейлсуърт е запленено от магията на този тим.

Не е известно обаче да ходи по мачове много често. Прекарва по-голямата част от времето си в Лондон или в една от вилите си във Франция или Португалия. Поне за два месеца от годината е в Китай и Щатите. Все още изключително активен и лично ангажиран в пътувания и бизнес начинания, въпреки че е вече на 70 г.

В спортното портфолио на сър Джим Радклиф влизат футболният Ница във Франция, швейцарският Лозана (има къща и край този град). Съсобственик е с 1/3 дялово участие в "Мерцедес" - отбора от Формула 1. Личен приятел с Люис Хамилтън и с огромно влияние, твърди се, асът да избере този тим преди години.

Изпълнителен директор и собственик на INEOS Britannia - отбор по ветроходство, както и на тима INEOS в колоезденето, един от най-силните на сцената в този спорт, печелил и "Тур дьо Франс".

Но защо около влизането на този човек в Юнайтед има неясноти и съмнения?

Защото той няма да е собственик, а властта ще остане в Глейзър. Няма да има "освобождение" от настоящото управление, а то влудява феновете, които постоянно протестират срещу него. Особено силни са критиките за неуспехите на терена и на трансферния пазар.

Снимка: Getty Images

Въпреки че похарчиха милиарди за играчи, босовете от Щатите никак не успяват да върнат статута на Юнайтед от времената на сър Алекс Фъргюсън. Надеждите бяха свързани с това, че идването на катарския шейх като пълноправен собственик, с неговите реално неограничени ресурси за харчене, ще вдигнат Юнайтед на нивото на Сити, ПСЖ, Челси и останалите топ клубове на Европа.

А Радклиф няма да е собственик, тоест - няма да промени кой знае какво, това са опасенията. Освен това няма намерение да чисти дълговете на клуба, а те са вече около 660 милиона лири. Нещо, което шейх Ясим обеща да направи, ако изкупи клуба от Глейзър изцяло.

Има обаче и оптимистичен прочит на операцията с влизането на сър Джим.

ОК, той няма да е "освободител" и да изгони омразните Глейзови изцяло от Театъра на мечтите. Но нали именно в спортно-техническия, във футболния сектор са най-големите "недъзи" на ръководството на американците, според феновете? Е, ако Радклиф го поеме, не би ли следвало да се очаква той да подобри нещата там?

Освен това - парите очевидно не са решението на проблемите. И с 2 милиарда, похарчени за трансфери, Юнайтед не е на топ ниво и не се бори за титлата нито в Англия, нито в Европа.

И какво, ако шейхът дойде и налее още толкова? Или дори повече? Ако няма структура, точните хора на позициите спортен директор, мениджър и отговорник за трансферите, както и драстични подобрения в база и стадион, нещата може да си продължат така, независимо какви звезди се привличат.

А именно в тези сфери обещава да се намеси Радклиф. И ако го направи така успешно, каквито са бизнесите му, може да има положителна промяна за един от най-големите клубове на планетата, който от десетилетие не е там, където би искал да бъде.

Снимка: Getty Images