През миналата седмица бащата на Новак Джокович - Сърджан, разбуни духовете сред тенис феновете.

Джокович-старши отправи остри обвинения към Роджър Федерер, като изрази мнение, че швейцарецът завижда на успехите на сина му и не приема, че Новак ще го задмине по титли в Големия шлем.

Дали това ще се случи е въпрос на няколко години, но има ли наистина конфликт в отношенията между двамата големи шампиони в тениса? Едно е сигурно - Федерер не харесва Джокович, колкото харесва Надал. Въпросът е дали наистина го презира по някаква причина.

За отношенията между швейцареца и сърбина теориите са много, като те варират от омраза до приятелство. Това е така, защото най-големите професионалисти в спорта рядко издават емоциите си и се разграничават от напълно откровено мнение за историческите си съперници, най-вече когато въпросните дуели още са в ход.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Маестрото напоследък към края на кариерата си засипва с похвали Рафаел Надал, най-вече след участието на испанеца в Мача за Африка, при който средствата отиват за фондацията на Роджър. Такива хвалебствия обаче няма за сърбина.

В ранните години на Джокович в тура, Федерер определено не го харесваше и това прозираше в изказванията. Балканското нахакано поведение на сърбина и подобни изказвания на родителите му тогава, бяха причината за нещо като студена война. И Джокович, и Федерер като големи шампиони винаги са приемали загубите от другия тежко. Понякога и с раздразнителност.

В онези ранни години на тяхното съперничество имаше някои необичайни изказвания от двете страни след мачовете. За ненавист между двамата конкретно се заговори през 2015-а, когато Борис Бекер в своята автобиография написа, че те не се харесват и Федерер може да не е толкова приятен човек, колкото изглежда.

Тогава швейцарецът отговори по следния начин: "Намирам такъв коментар за неуместен. Бекер няма как да знае дали имам проблем с Новак. Вярно е, че в началото не харесвах поведението му на корта, но днес той се държи прекрасно. Не прекарваме много време заедно. Най-добрите ни приятели са други хора, но когато се срещнем, се отпускаме и си говорим нормално. Бекер си няма и идея. Той би трябвало да знае, че съм спокоен тип. Да, понякога се променям, когато съм уморен и съм в кофти настроение, но това е част от работата ни".

През миналата година Джокович също призна, че не може да нарече Федерер приятел: "Уважаваме се. Да, не сме приятели и не вечеряме заедо. Ние сме колеги и съперници. Трудно е да си приятел със съперник на корта".

И двамата признават, че не са се харесвали, но в последствие са спечелили взаимното си уважение. Ако разгледаме ръкостисканията им през годините след всеки мач, ще видим, че в тях те са пестеливи. Нищо общо на тези между Джокович и Надал или Федерер и Надал.

След мач между Новак и Роджър няма да видим топла прегръдка и емоционален разговор. Даже напротив - ръкостискане и най-много традиционното потупване по тялото на съперника. Тези жестове за някои биха се сторили маловажни, но именно това е най-подходящият момент да се види какви точно са взаимоотношенията между двама тенисисти. След дългия дуел емоциите са най-непринудени - виждали сме не малко такива и в негативната крайност.

Ако направим мини класация в голямата тройка, то Джокович и Федерер най-рядко се събират с цел благотворителност или демонстративен мач. Обикновено в такива случаи те за каузата си канят Надал да стимулира допълнително интереса. Изключение бе Купа "Лейвър" през 2018-а, когато сърбинът и швейцарецът изнесоха шоуто, а испанецът не участва, защото бе контузен.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

В интересната надпревара Джокович и Федерер за първи път заиграха заедно в мач на двойки и дори тогава се видя, че отношенията им трудно могат да се нарекат приятелски. Те подходиха напълно професионално срещу Кевин Андерсън и Джан Сок. Забавляваха се, но нищо общо на поведението, което гледаме от Роджър и Рафа, когато са заедно от едната страна на корта.

И това в никакъв случай не трябва да се счита за нещо недостойно. Преди всичко това са големи шампиони, които са пристрастени към успеха. Федерер преди 5-10 години е имал основание да не харесва поведението на съперника, вероятно обратното също е било валидно. Сега обаче не е така.

От изказванията на двамата към днешна дата прозира само и единствено огромно взаимно уважение. Единият е на 38, а другият на 32 - те вече са осъзнали колко епохален спортист е човекът от другата половина на полето. Не случайно това е един от най-непредвидимите дуели в историята на тениса. Към момента сърбинът води с 27:23 победи, което е нормално предвид разминаването във възрастта.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Точно тези фактори правят изказвания като това на Сърджан Джокович излишни. Джокович е много вероятно да задмине съперника си по титли в Шлема и да има правото да се нарече най-великият в историята. При подобен развой няма да чуем швейцарецът да се оправдава или да подценява успехите. Обратното също би било валидно.

В миналото имаше студена война, но сега ръкостискането е достатъчен жест за израз на взиамно уважение между двама големи.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО