С бляскава церемония пред сектор "А" на "Георги Аспарухов" бе официално открита клубната експозиция на Левски. Музеят отвори врати и първите крака, които стъпиха в него, бяха все на заслужили за "синия" клуб хора.

Събраха се няколко поколения свързани с гранда - легенди от няколко декади, бивши и настоящи играчи, ръководители и фенове ... Всеки то тях бе горд, осъзнавайки, че присъства на историческия момент.

Всичко започна символично - в 19:14 часа - заради годината на основаване на Левски. Малко по-късно лентата прерязаха двама от най-големите в "синята" история - рекордьорът по мачове Стефан Аладжов и рекордьорът по голове Наско Сираков.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Те откриха уникалната клубна експозиция, която стана факт благодарение на Сдружение "Сини сърца".

В нея е съхранена почти цялата славна история на клуба. Бе показан дори и Протокол №1 от учредяването му, датиращ от 19 май 1911 г.

Протокол №1 от учредяването на клуба

Снимка: Иван Григоров

Над 200 документи от "синята" история. Разбира се - доста трофеи, медали и ценни фланелки на бивши играчи.

Може би най-ценната от тях пристигна от Музея на спорта в София. Става въпрос за последната фланелка на Георги Аспарухов - Гунди от сезон 1970/1971 г.

Тя бе представена от човека наследил го с №9 - Георги Цветков. С видео обръщение от САЩ пък се включи синът на Гунди - Андрей, който сподели:

"Горд съм, че екипът на баща ми, ще се завърне в неговия дом. Сърцето ми обаче, както и неговото, винаги са били там".

Бе показана и последната фланелка на Гунди

Снимка: Иван Григоров

Сред най-значимите гости на церемонията бяха Стефан Абаджиев - Теко, Кирил Ивков, Добромир Жечев, Стефан Аладжов, Наско Сираков и Ники Илиев.

Всеки от тях дарил по нещо на музея, а по думите на организаторите, най-големият дарител е Николай Илиев, някогашният емблематичен бранител на тима. Големият лидер на отбраната от 80-те се е разделил с всяка своя футболна реликва, за да бъде богата експозицията в музея на Левски.

Наско Сираков пък дари "Бронзовата" си обувка за голмайстор №3 на Европа.

Присъстваха и играчи от по-близкото минало като Георги Иванов - Гонзо, Димитър Иванков, Елин Топузаков, Александър Александров, Станислав Ангелов и др.

Естествено, да уважат церемонията дойдоха и играчите от настоящия тим, предвождани от Петър Хубчев, който също има своя принос към историята на клуба.

"Създадохме тази клубна експозиция, за да възродим историята на Левски, да покажем историята на Левски, която поради една или друга причина е била скрита дълги години. Имало е велики победи, имало е и трудни моменти, но Левски няма от какво да се срамува в история си. Искаме да покажем това, което е характерно за Левски - свободата", заяви на откриването Илия Христов, председател на Сдружение "Сини сърца".

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Изпълнителният директор Павел Колев пък заяви:

"Виждам тук много хора, които са част от историята на този клуб, има и много, които не са сред нас, но те ще останат завинаги в сърцата на всички, които обичат синята идея. Те са дали много за това Левски да бъде символ на всички онези ценности и идеали, които се надяваме с този музей да възкресим отново".

От днес намиращата се в Сектор "А" на "Герена" експозиция ще бъде отворена за всички фенове, желаещи да я разгледат.

Там бяха и децата от "синята" школа

Снимка: Иван Григоров

Наско Сираков и Стефан Аладжов откриват експозицията

Снимка: Иван Григоров

Сдружение "Сини сърца" - виновниците за тази страхотна експозиция

Снимка; Levski.bg