Определението "провал" винаги звучи еднакво обидно. Когато обаче заговорим за баскетбол и по-конкретно за НБА, най-силното първенство в света, този термин е заменен със специфичното 'bust' (б.р. - в буквален превод 'пълен провал', но най-често се използва, когато избрани с високи избори в Драфта играчи не оправдаят очакванията спрямо себе си). Причините винаги са различни, започвайки от контузии, преминавайки през ментални проблеми и стигайки просто до лошо обкръжение, начин на живот и вредни навици извън терена.

Но един от най-странните случаи е този на избор №1 в Драфта на НБА от 2013 година - Антъни Бенет. Канадецът, когото Кливланд взе след само един сезон в колежанския Невада Лас Вегас, се превърна в може би най-големият "бъст" в историята на играчите, взети с първия пик в Лигата. Крилото не попада в нито една от гореизброените категории с проблеми, съпътстващи младите звезди, но въпреки това не просто не се превърна в топ играч, а дори и не успя да се задържи в Асоциацията.

Антъни Бенет записва 151 мача за Кливланд, Минесота, Торонто и Бруклин в рамките на четири сезона. Дебютира в меката на професионалния баскетбол през есента на 2013-а, а в началото на 2017-а е освободен от Нетс и повече не е стъпвал на терена в двубой от НБА.

Самият баскетболист е шокиран, когато чува името си като №1. Обикновено има сметки кой точно ще бъде първи, но Бенет не просто не попада в тях, а не попада в плановете на 14-15 отбора, близо половината от Лигата. Това разказва популярният журналист Ейдриън Вожнаровски - "Говорих с почти 15 отбора за него и нито един от тях не каза, че той е в техния списък. Бяха категорични, че дори да е свободен, когато дойде техния избор, ще има други момчета, които ще паснат повече"

Снимка: Getty Images

"Бях изненадан, точно както всички останали. Разбрах, че съм избран първи, едва когато Дейвид Стърн каза името ми", пък казва самият играч малко след церемонията, при която се е качил на подиума да се ръкува с легендарния комисионер на НБА - Дейвид Стърн, за съжаление вече покойник.

Бенет оставя добри впечатления в единствения си сезон при колежаните - 16.1 точки и 8.1 борби като средни показатели при страхотните 61% успеваемост в стрелбата от игра. Разбира се, като всеки млад състезател, има и недостатъци - скаутите отчитата пасивността ми в защита, а също така и това, че играе в неконкурентоспособна конференция в университетското първенство. Най-големият проблем е това, че няма ясна позиция, на която би се вписал в НБА. В колежа доминира в подкошието с ръст от 203 сантиметра, но няма нужните умения, за да бъде леко крило при професионалистите. В подкошието при "големите момчета" пък просто ще бъде смачкан...

И все пак Антъни Бенет се озовава в Кливланд като избран под №1 в Драфта. Но разочарова още от самото начало - завършва само с 2 точки в първия си мач, а в първите си четири двубоя пропуска всички 15 изстрела, които опитва. Нещата не се подобряват и след 10 мача той има едва 13 точки при 11.2 минути игрово време. Първият му сезон е пълен кошмар - средните му показатели са едва 4.2 точки и 3.0 борби при 35.6% успеваемост в стрелбата от игра.

Едва по-късно, когато вече е пратен в Минесота, става ясно, че има проблеми със зрението, поради които се подлага на операция.

"Преди да се оперирам, не можех да прочета какво пише на бяла дъска на разстояние 3 метра. По време на мачовете пък не виждах нищо, което бе малко по-далеч. Не виждах хората по трибуните", разказва самият играч и пояснява, че след интервенцията подобни проблеми вече няма. Но това по никакъв начин не подобрява ситуацията му. Вече може да вижда какви комбинации иска треньора и евентуално да бъде по-ефективен.

Снимка: Getty Images

Генералният мениджър Дейвид Грифин, който замества Крис Грант, човекът избрал Антъни от името на Кавалиърс, резюмира всичко, кратко и ясно: "Проблемът с Антъни, а ние нямаше как да знаем за него по онова време, бе такъв. Човекът нямаше ни най-малко желание да преодолява трудностите. Когато ставаше по-трудно, той се отказваше".

Пратен е в Минесота за втория си сезон, като бележи някакво подобрение - 5.2 точки и 3.8 борби като средни показатели, но Тимбърулвс бързо се отказват от него. Следва трети отбор в три сезона, като се прибира у дома в Торонто. Вкъщи и стените помагат, нали така? Не и при Бенет. Играе в едва 19 мача, при това по 4.4 минути на двубой - най-лошото му постижение като професионалист... Канадците се опитват да му върнат самочувствието, пращайки го в Лигата за развитие, където да натрупа опит и минути, но уви.

Тотално апатичен е и изглежда като напълно незаинтересован от случващото се наоколо, а това води и до най-логичното. През февруари 2016-а Раптърс учтиво казват на Бенет - "Благодарим, но нямаме нужда от теб".

Последният му отбор в НБА е Бруклин, като колкото и грубо да прозвучи, нюйоркчани биха могли да бъдат заподозрени в благотворителност спрямо някогашния №1 в Драфта. Взимат го, защото нямат достатъчно играчи в ротацията си. А в Нетс той се превръща в абсолютен карък - отборът губи 20 от 23 мача, в които Бенет играе.

И до днес остава неясно как клубове, в които се въртят милиони долар и имат едни от най-добрите скаутски екипи въобще, могат да направят подобна грешка. Канадецът е висок над два метра, но е прекалено тромав, за да играе на позиция "три" по периметъра, а пък за "четири" и дума не може да става - просто не е достатъчно атлетичен и мощен физически. И всичко това, придружено с липсата на характер и каквото и да е желание за развитие...

Снимка: Getty Images

Потегля към Европа, където приемат с отворени обятия баскетболисти от НБА, но и там се проваля гръмко, макар да става шампион на Евролигата с Фенербахче и да играе под ръководството на абсолютната легенда в треньорския занаят - Желко Обрадович. Представянето му e oще по-бледо - едва 1.2 точки средно в 10 мача... Това се случва през сезон 2016/2017.

От истанбулската си авантюра досега, вече почти шест години по-късно, Бенет е преминал през пет различни отбора, повечето от Лигата за развитие на НБА, както и израелския Апоел (Йерусалим), за да стигне до Тайван, където е последната му за момента спирка.

Канадското крило окончателно загуби репутацията си на №1 в Драфта. Аурата на толкова висок избор при него просто липсва. А най-комичната ситуация от лутането му из баскетболния свят идва при представянето в Йерусалим, където от Апоел бъркат името му - на гърба на потника пише 'Bennet', а не 'Bennett', както е името му на латиница.

"Нямам какво да доказвам. Винаги излизам на терена, за да помогна на съотборниците си. Животът е такъв и се развива непредвидимо. Какво да ви кажа повече - всеки сезон е мъчителен, приемах условията, в които се намирах. Винаги имаше нови трудности. Много мочета биха се отказали досега", заявява той в едно от последните си интервюта.

И действително не се отказва, стигайки до Тайван. Първият №1 в Драфта на НБА, който заиграва в местното първенство. В момента той играе най-силния баскетбол в кариерата си, но това по никакъв начин не е показателно, защото все пак говорим за тайванската лига... Където междувременно се превръща и в рекламно лице на местна марка дрехи, вероятно едно от по-значимите му постижения в развилата се изцяло не според очакванията му кариера до момента.

Антъни Бенет си остава една от най-големите грешки или мистерии в цялата история на НБА, наречете го както искате. Но и трудно би избягал от прозвището "най-голям провал"...

И само за справка от избраните в Топ 10 в Драфта през 2013 година, най-малко задържалият се в НБА е именно Бенет. Шестима от тях са част от елита и до днес, а другите трима, които в момента не са там, са изиграли поне по 400 двубоя ...