Хаосът във футболния календар в Европа тревожи всяка една федерация.

Все още не е ясно кога ще могат да бъдат подновени клубните първенства, които бяха спрени заради пандемията от коронавирус. Както всеки друг сектор, така и футболният отчита огромни загуби, а много от отборите изпитват трудност в плащането на заплати.

У нас положението не е по-различно, което накара доста от клубовете в родния елит да поискат спирането на футболното първенство.

Радикално предложение, което естествено имаше и своите противници. То вероятно ще бъде разгледано от БФС утре, но на този етап няма индикации, че може да бъде прието. Целта все още е шампионата да бъде подновен по план на 13 април и да се доиграят всичките кръгове.

В променящата се всекидневно обстановка обаче, няма нищо сигурно.

Ако се стигне до внезапното прекратяване на шампионата, и приемането на сегашното класиране след 24 кръга за крайно, то със сигурност ще има печеливши и губещи от ситуацията.

Най-доволният тим безспорно ще бъде Лудогорец. Спирането на първенството ще означава девета поредна титла за разградчани, които все още нямат поражение през този сезон.

Едва ли някой се съмнява, че Лудогорец ще е шампион дори при доиграване на първенството. Разградчани имат 9 точки аванс, а и безспорно са най-качественият тим в момента.

Ход с прекратяване обаче ще спести 12 мача на тима.

Снимка: www.ludogorets.com

Според предложението на част от клубовете, Първа лига ще има само един изпадащ - последният в класирането.

Това е Витоша (Бистрица), който е с актив от едва 6 точки след 24 мача. Дори обаче да се изиграят оставащите двубои, трудно е да повярваме, че този отбор ще успее да съкрати изоставането си от 12 точки зад предпоследния Дунав (Русе).

В подобен вариант едва ли вярват дори и в Бистрица, където ясно си дават сметка, че ще завършат сезона на последната 14-а позиция. Така че, не може да се каже, че Витоша ще бъде сериозен губещ от ситуацията, просто ще посрещне съдбата си по-рано от предвиденото.

Естествено, големите печеливши ще са отбори като Дунав (Русе), Ботев (Враца), Цярско село и Етър, на които няма да се налага да се борят за мясотто си в елита.

Те автоматично ще го запазят ри спирането на първенството в този вариант.

Печеливши ще бъдат и водачите във Втора лига, защото в предложението е вписано, че те автоматично печелят промоция, а от следващия сезон елитът ще има 16 отбора.

Така ЦСКА 1948, Септември (София) и Монтана ще си спечелят елитен статут.

Снимка: Bulphoto

Но да се върнем към челото, където на този етап Левски, ЦСКА и Локомотив (Пловдив), се нареждат зад Лудогорец, като и трите тима имат равен актив от по 46 точки.

Спиране на първенството ще означава, че и трите тима печелят квоти за Лига Европа, защото ще бъде отменен и турнирът за Купата на страната.

От тези три тима, Локомотив се обяви "за", изпълнителният директор на Левски - Павел Колев, се обяви "против", а от ЦСКА позиция няма.

Подобен вариант обаче би дошъл добре и на трите отбора, защото поне нито един от тях няма да рискува мястото си в европейските клубни турнири.

Ако сезонът се доиграе, то четвъртият в класирането ще трябва да играе бараж за място в Лига Европа. Има и по-страшен за тях вариант, в който Ботев (Пловдив) печели Купата. Така четвъртият забравя за Европа, а третият ще трябва да играе бараж.

Така че този вариант ще спести главоболия на един от въпросните три отбора. Едва ли и в трите лагера вярват, че могат да настигнат Лудогорец в битката за титлата.

Да, отлагането на турнира за Купата ще ги лиши от шанс за трофей, но пък той изобщо не изглежда сигурен, защото не можем да излъчим категоричен фаворит в получилото се полуфинално каре.

Снимка: Bulphoto

Естествено, в цялата тази ситуация големият губещ може да с еокаже пловдивският Ботев. Така ще бъде отнет шансът на "канарчетата" за триумф в турнира за Купата.

Пловдивчани също така към момента са на осмо място, а ако успеят да завършат на седмо, ще получат мач за класиране в Лига Европа.

Подобна е ситуацията и със седмия на този етап Берое. Старозагорци първи изразиха острата си позииця срещу такова решение.

Ако се стигне до него, то Берое безславно ще завърши сезона като седми, без шанс да се бори за Европа. Може да се каже същото и за Черно море, който има равни точки с Берое към този момент.

Снимка: Bulphoto

Така решението изглежда перфектен вариант за шампиона Лудогорец, за отборите в дъното, както и за първите три тима във Втора лига.

За Левски, ЦСКА и пловдивския Локомотив, това решение изглежда разумно. Не перфектно, но пък гарантира европейски на трите отбора, без да се налага да водят битки помежду си до края.

Големите губещи в ситуацията обаче остават 3-4 отбора от средата на класирането. Ботев (Пловдив), Берое, Черно море и Славия, които просто ще завършат безславно между пето и осмо място.

Няма да получат шанс да се борят за целите си до края.

Подобен вариант иглежда краен, но не и невъзможен предвид цялостната ситуация в европейския спорт.

Все пак на този етап все още на дневен ред стои планът за доиграване изцяло на първенството, независимо дали неговият край ще бъде в края на юни, дори началото на юли.

На дневен ред е и доиграването на Купата на България, където полуфиналите противнопоставят Ботев (Пловдив) срещу ЦСКА и Локомотив (Пловдив) срещу Левски.

Снимка: Bulphoto