Редовният сезон в НБА е към края си. Класиранията в двете конференции ще станат ясни след броени дни и ще знаем кои са отборите, отиващи директно в плейофите и кои са тези, на които ще им се наложи да минат през плей-ин турнир, за да играят в елиминациите. Сезон, в който гледахме двама играчи с името Коби, един Шакил, дежурният ЛеБрон, разбира се, по трима Никола и Лука, както и един Янис.

Но можете ли да познаете кои са трите най-популярни имена в НБА? Майкъл, ще кажете. Да, ама не. Има точно един такъв - Майкъл Портър-младши от Денвър (б.р. - както и двама, които се казват Майк). Джон? Не, двама. Крис? Също не, но се доближаваме до Топ 3.

На трето място е Айзея/Айзия - по-скоро библейско, отколкото спортно име, макар и емблематично за НБА. На второ място е Джордан - деветима баскетболисти този сезон се казват като фамилията на легендата с №23.

Но най-разпространеното име в Лигата този сезон е съвсем друго. И за мнозина със сигурност изненадващо. Джейлън.

Да, точно така, общо 17 играчи в най-силното първенство по баскетбол в света през сезон 2023/2024 носят това име.

Джейлън Браун

Снимка: Getty Images

Джейлън Брънсън, Джейлън Грийн, Джейлън Уилямс, Джейлън Съгс, Джейлън Дюрен, Джейлън МакДаниълс, Джейлън Уилсън, Джейлън Пикет, Джейлън Худ-Шифино, Джейлън Кръчър, Джейлън Слоусън, както и Джейлън Браун, Джейлън Ноуел, Джейлън Кларк и Джейлън Мартин. Истински бум, като в (почти) всеки следващ сезон от 2015/2016 насам има повече и повче играчи с това първо име.

През 2016/2017 е един-единствен, удвояват се през 2017/2018 (2), за да стигнем до петима през (2018/2019), седем през 2019/2020, 9 през 2020/2021, по десетима през 2021/2022 и 2022/2023 и до цели 17 сега.

В Щатите спорят по темата дали Джейлън е чисто афроамериканско име и откъде всъщност произлиза, както и дали е свързано с Древен Рим и Древна Гърция, където е било разпространено наименованието Гален.

В различни преводи това име значи "спокоен", "хладнокръвен" и "носещ мир". Джейлън, но не 17 пъти, а просто Джейлън Роуз, е популярна фигура в баскетбола през 90-те години, както и в началото на новия век.

Някогашната НБА звезда разкрива, е всъщност е кръстен на баща си Джеймс и чичо си Ленърд, откъдето идва и името му - Джей-Лън.

Снимка: Getty Images

51-годишният днес Роуз е част от легендарния тим на Мичиган в колежа през 90-те години. Тогава той, Крис Уебър и Джуан Хауърд, все бъдещи НБА играчи, са част от т.нар. "Невероятна петица" (б.р. - Fab Five). Колежанските звезди буквално променят играта, защото излизат за мачовете си с широки шорти, черни чорапи, черни маратонки, проповядват музиката на Public Enemy и бързо стават социален феномен. Джейлън пък е един от лидерите на отбора, като в следващите години (той е част от Мичиган между 1991 и 1994 година), на бял свят се появяват много хлапета, които са кръстени с точно това име.

През 1992 година Мичиган играе финал в колежанското първенство, в който губи от Дюк, но след това общо 612 новородени момчета и още 30 момичета са кръстени точно така.

През годините това наименование набира все повече и повече популярност, като достига своя пик през 2000-а, когато Джейлън Роуз е избран за "Най-прогресиращ играч" в НБА, Индиана, където играе, достига финал, загубен от Лейкърс, а Роуз е втори най-добър реализатор на своя тим (18.2 точки, повече вкарва единствено легендата Реджи Милър). Тогава името е №106 в класацията на федералната социална служба, като между 1997-а и 2004-а неизменно е в Топ 200.

"Лаская се, когато хората ми кажат, че по някакъв начин съм повлиял на това да кръстят детето си като мен. А това със сигурност не е спонтанен процес. Имат цели 9 месеца да го обмислят. И наистина трябва да изпитват симпатия към даден човек, за да решат да го кръстят точно така. Когато започнах да осъзнавам колко популярно всъщност е това име, започнах да се държа доста по-отговорно и да внимавам какво казвам, защото в крайна сметка съм модел за подражание", казва отговорният пионер - Джейлън Роуз.

Снимка: Getty Images

Но през 2000 година общо 3680 бебета са кръстени с различните варианти на Джейлън.

А години по-късно това започва да дава и отзвук в елитния спорт - първо в колежанския, където през сезон 2016/2017 има общо 65 различни Джейлъни, включително и сегашната звезда на Ню Йорк Никс - Джейлън Брънсън.

Но пикът при колежаните е 2021/2022. Тогава, когато всички онези, които са родени през 2000 година, вече са завършили гимназия и могат да са студенти. През този сезон в колежанския баскетбол има общо 102 играчи с това име.

А сега в НБА има 17 такива. Браун от Селтикс и Брънсън от Ню Йорк бяха съотборници в Мача на звездите за Източната конференция. Уилямс от Оклахома Сити Тъндър игра за треньора Джейлън Роуз в Отбор "Джейлън" в двубоя на изгряващите звезди, а отново там, но в отбора на Тамика Кетчингс, своето място имаше и Джейлън Дърън (Детройт Пистънс).

Дали майката на Джейлън Роуз наистина стъкмила името от двете различни - Джейсън и Ленърд? Няма значение.

Защото е факт, че в момента това е най-разпространеното наименование в елитния американски баскетбол. Ако пък в броенето се включат и останалите вариации - тип Джейлин, Джейллин и прочие, то ситуацията ще стане още по-мащабна.