Дискриминация или защита на спорта?

Това е големият въпрос около мегаделото на най-популярната трансджендър плувкиня Лиа Томас срещу Световната федерация.

Състезателката обжалва забраната й да участва на Олимпиадата в Париж в дамските дисциплини, както и цялостните регулации по отношение на трансджендърите.

Делото е ключото не само за съдбата на плуването, но и за всички спортове, защото може да доведе до вълна от искове за връщане на сменилите пола си състезатели в дисциплини, от които в момента са "замразени".

Томас разбуни колосален скандал преди 3 години, когато спечели шампионата на САЩ по плуване при жените. При положение, че е мъж, който обаче твърди, че е сменил пола си. Тя отнесе конкуренцията, а нейните съпернички засипаха с жалби всички институции.

Някои твърдяха, че са изпаднали в шок, когато са били принудени да ползват една и съща съблекалня с Томас, която имала "напълно развит мъжки полов орган".

Медийният шум принуди плувните шефове да въведат регулации, които влязоха в сила на 20 юни 2022 година.

Според новите правила транссексуалните плувци от мъжки пол биха имали право да се състезават в категориите за жени, само ако са се променили, преди да навършат 12 години. Какъвто не е случаят с Томас, която чак на 19-годишна възраст осъзнава, че иска да е жена.

"Лиа Томас твърди, че оспорените разпоредби са невалидни и незаконни, тъй като я дискриминират в противоречие с Олимпийската харта, Конституцията на Световната федерация по водни спортове и швейцарското законодателство, включително Европейската конвенция за правата на човека и Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените", се казва в позицията на адвокатите й.

Снимка: Getty Images

След като получи забрана да се състезава при жените, Томас отказа да се пусне обратно при мъжете. Всичките й постижения и медали при дамите бяха отнети - нещо, което тя също оспорва по съдебен път.

Докато чака изхода на съдбовното дело, Томас пък се омъжи/ожени за интимната си приятелка. След което обяви пред медиите, че това е сватба на трансджендър с лесбийка.

Ако спорната фигура успее да спечели делото си, това на практика ще доведе до революция не само в плуването, но и в редица спортове, където ще завалят жалби за включване на трансджендърите в дамските дисциплини.

"Да си сама срещу системата е трудно, но вярвам в успеха. Искам да призова всички като мен да си търсят правата и да не се предават пред дискриминационните регулации", заяви Томас, която има реални шансове да спечели съдебната си битка, твърдят американските медии.

Задава ли се нова буря?

Снимка: AP/БТА