Ръководството на Левски предприе странен ход преди ден и реши да се раздели с трима от основните си играчи в последните два сезона.

Давди Яблонски, Милош Цветкович и Жерсон Кабрал вече не са част от клуба. Договорите им изтичаха след края на сезона, а очевидно ръководството нямаше никакво намерение да ги подновява и взе решението да ги освободи от оставащите 9 мача до края.

Решението е доста спорно. Не може да се определи като напълно правилно или грешно, но със сигурност не е нещо ново за клуба от "Герена".

Една и съща практика се прилага вече от няколко различни ръководства.

Дори и боготворените от "сините" фенове Наско Сираков и Мъри Стоилов я използваха спрямо Илиан Стоянов преди години, когато лидерът в отбраната бе принуждаван да гледа видеозаписи и да "ходи на работа" като чиновник, вместо да тренира със съотборниците си. Пак заради проблем при преговорите за договор.

Имаме и доста пресен пример, само отпреди два сезона. Идентична бе ситуацията с Георги Костадинов, Антонио Аниете, Джереми Де Ноойер и Сърджан Лукин. Те бяха основни състезатели в тима на треньора Николай Митов. Договорите им обаче изтичаха, а Левски не се бореше за нищо в този момент към края на сезона и реши да ги освободи.

Това можеше да се окаже с катастрофални последствия, защото сезонът се разви по начин, който прати Левски на бараж за Лига Европа срещу Верея, спечелен с късмет при дузпите.

Лишен от някои от най-добрите си футболисти, тимът с мъка се докопа дори до европейска квота.

Този сезон ситуацията е сходна.

Левски е на 8 точки от върха, те могат да бъдат съкратени на 5 или 6 още този уикенд хипотетично, но на "Герена" не се залъгват. Играта на отбора показва на всички трезво мислещи фенове и ръководители, че за титла този сезон е абсурдно да се говори.

Третото място изглежда логичната крайна позиция за Левски, а ако ЦСКА не спечели Купата на България, това ще означава, че "сините" отново ще минат през кошмара и неизвестността да играят бараж за Европа. За трети пореден сезон.

Един такъв мач и евентуален неуспех в него, може да повдигне въпроса къде бяха Яблонски, Цветкович и Кабрал. Защото те безспорно са играчи с нужния опит и класа за моментното състояние на родния футбол.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/33560-54403/073100

Отсъствието им определно отслабва спортно-технически Левски, което може да се окаже фатално в предстоящите мачове с отборите на ЦСКА и Лудогорец, както и останалите тимове от топ 6 на България.

Пример е ситуацията от преди два сезона. Тогава в плейофите Левски записа три победи, три равни и четири загуби. Две от поражения бяха с по 0:3 от ЦСКА. Мачове, преминали под тотална доминация на "червените", като можеше да се стигне и до доста по-срамен развой за тима от "Герена".

Това са рисковете, което действията на ръководството носят и в този случай.

Снимка: БТА

Погледнато от другата страна, формата на Яблонски и Кабрал в последните мачове, след като стана ясно, че сезонът им е последен в тима, е далеч от задоволителна.

Чешкият защитник, който в продължение на 2 сезона и половина бе истински стълб в отбраната и лидер на терена, бе неузнаваем и  допускаше грешка след грешка. Най-пресният пример е последният мач срещу Ботев, когато почти всеки пас на Яблонски бе грешен - нещо, абсолютно нетипично за него.

Жерсон Кабрал, който вкара 8 гола от началото на сезона и тормозеше всеки краен бранител в елита, също бе неузнаваем в последните мачове и логично изгуби позицията си.

Това ни кара да мислим, че ситуацията с изтичащите им договори определено е размътила главите на играчите. Може би това се вижда и в тренировъчния процес. Нещо, което знаят само хората вътре в отбора и клуба.

Снимка: Bulphoto

Ако се осланяме на тази логика, нормално е да се откажеш от хора, които видимо не са на сто процента концентрирани, при на практика загубен сезон. Това е и шанс да обиграеш хора, които ще са част от бъдещето на Левски.

Трябва да признаем, че на този етап решението е в синхрон със заявките на Павел Колев след идването му на поста директор.

Той изрази намерение да се раздели с чужденците с най-високи заплати, а намиращия се във финансова криза клуб да разчита предимно на българи, с доста по-скромни възнаграждения.

Може би през лятото през изхода от "Герена" ще ги последват и други чужденци, а ако това се случи и бъде наистина част от политиката на клуба за следващите трудни години, решението би било оправдано и аргументирано.

Но ако по някаква причина Левски изтърве участие в Лига Европа заради отслабения си състав или през лятото бъдат привлечени пак играчи от сходен тип - чужденци с високи заплати, това би повдигнало доста въпросителни. Да не говорим и за чисто финансовата страна от евентуално изпускане на европейско участие - това са сигурни приходи от няколкостотин хиляди евро в клуба. Ако бъдат изгубени заради "икономия" с играчите като тази, ефектът от решението ще стане пак дискусионен.

На този етап отговор дали то е правилно или не, няма как да има. Но новото "синьо" ръководство с пълна сила прилага действия, които са познати и от няколко предишни.