Когато затворникът на име Марилио В. беше ескортиран от килията си в окръжния съд в Амстердам на 31 октомври, от неговия предполагаем съучастник в пренасянето на наркотици няма и следа.

Двамата с футболният национал Куинси Промес са обвинени в пренасяне на общо 1365 килограма кокаин, оценен на 82 милиона долара. По време на ареста няма очаквания спортната звезда да се появи.

В предишното дело срещу защитника с 50 мача за Нидерландия през юни той също не се явява, след като бе обвинен, че е наръгал свой братовчед на семейно парти. 18-месечната присъда по това дело все още не е започнала, тъй като 31-годишният футболист не е наличен за нидерландската правосъдна система. Защо ли? Защото се намира в Русия, където е играч на Спартак Москва.

Според най-новото обвинение Куинси и съучастникът му Марилио са организирали контрабанда на две пратки кокаин за белгийското пристанище в Антверпен през контейнер на кораб. Това се случва през януари 2020 година Първата пратка съдържа 650 пакета кокаин, които са скрити между пакети със сол. Те така и не са намерени. Втората е с лого, на което е изобразен тигър и тежи 712 килограма. Тя е конфискувана от белгийската полиция.

Делото срещу Промес се очаква да започне през януари 2024 година. Засега е ясно, че Марилио се е провалил в опита си да получи гаранция. Той е загатнал, че ще признае за "минималната си роля" в престъплението, но от прокуратурата са убедени, че е сред главните виновници. Една от причините за това е досието му, което включва четири години затвор в Белгия за пренасяне на 882 килограма кокаин през май 2019-а.

Снимка: Getty Images

Марилио е централна фигура в едно друго разследване с кодово име "Порто", където участва и Промес. Става дума за престъпления от 2018-а и 2019-а година, доказани с открити кореспонденции. Такава е записана и при наръгването на братовчеда, като се чува как Промес пита след мелето къде всъщност го е уцелил. На отговор, че го е наръгал в крака, футболистът отговаря: "Не се целих там, а във врата му. Спасихте му живота, защото имах намерение да го убия. Разбирате, нали?".

Първоначално бившият играч на Твенте, Севиля и Аякс е с повдигнати обвинения за опит за убийство, но после присъдата е смекчена благодарение на адвоката му, който подчертава, че подслушването е било заради делото за наркотици и не трябва да е меродавно.

В наркотрафика обаче съмнения няма, защото на записите се чува, как Промес и Марилио кроят планове за пренасяне на кокаин в Европа през януари 2020-а. После футболистът изтъква, че едната пратка е била провалена и приходите му са на половина. Другото доказателство е снимка на Куинси до контейнера, като се вижда как той разговаря с работниците и ги приканва да действат и да го държат в течение

Случаят "Промес" заслужава внимание, тъй като никога нидерландски футболист не е бил обвиняван в толкова сериозни престъпления. Подобен сценарий обаче никога не е изключен за човек отрасъл в Амстердам.

Снимка: Getty Images

Властите смятат, че Промес е инвестирал 200 хиляди евро в наркотрафика, като в това число и голяма компенсация, платена на трафиканта Пит Вортел заради открадната пратка от друга банда. Самият Вортел е сред заподозрените за убийството на бившия професионален футболист Кевин Мейнард през 2019-а, застрелян няколко пъти югоизточен Амстердам. Причината и тук е провален наркотрафик.

Куинси Промес отрича да е престъпник, но дори с изказванията си през годините загатва, че има нещо подозрително. През 2012-а той определя себе си за "уличен плъх, който би отишъл на дясно, ако всичко ходят на ляво". Когато е привлечен в Аякс през 2019-а за 17,2 милиона евро, казва, че просто се мести от квартал в квартал. Това е вторият му престой в амстердамския гранд, като първият приключва заради проблеми с дисциплината.

Още там Промес комуникира с доказани престъпници, включително и двама рапъри. Единият, JoeyAK е свързван с наркотрафик, а Jason L изтърпява 18-годишна присъда заради убийство.

Снимка: Getty Images

Сега спасението на футболиста е Русия, тъй като страната няма договор за екстрадиция с Нидерландия. Трансферът му със Спартак Москва, където също е за втори престой, се осъществи два месеца след наръгването на братовчед му. След това Промес дори получи повиквателна за националния отбор на Евро 2021 от Франк де Бур, но наследникът Луис Ван Гаал категорично се отказа от играча.

А това не е случаен футболист. Говорим за най-резултатния чужденец в историята на руския футбол, след като той наскоро изпревари бразилеца Вагенр Лов и иранеца Сердар Азмун. Сега Промес няма никакво желание да напуска Русия, тъй като в момента, в който прекрачи границата, ще бъде арестуван. Това го лишава и от участие на Евро 2024 в Германия, макар да е сред най-добрите нападатели на "лалетата". Сега цялата комуникация от властите се води с агента му Роберт Малевич, който отрича и двете обвинения.

Вътре в Русия Промес няма никакво намерение да се крие, а и няма защо. Той редовно публикува в социалните мрежи и дава вид на щастлив футболист. Освен това има интерес към модната индустрия, а и рапира. Дори записа песен, в която изразява своята невинност. В профила си Промес, често показва флага на родината си Суринам, както и на Русия, но никога на Нидерландия, въпреки че пее на нидерландски и английски.

Снимка: Getty Images

Всъщност войната между Русия и Украйна дойде в услуга на Промес заради забраната на руски отбори да играят в евротурнирите. Така той няма защо да преминава границата. От 2020 година насам Спартак (Москва) е изразявал само едно становище по обвиненията срещу играча си, като то гласи, че решението на съда не е окончателно преди да мине обжалването.

Промес се чувства перфектно в Русия, тъй като живее със семейството си. В уикендите, когато не вкарва за Спартак, гледа мачовете на сина си, който пък е част от младежкия отбор.

Дори и да е разтревожен от обвиненията срещу себе си в Нидерландия, то го прикрива много добре.