Лошото момче на тенис елита Ник Кирьос отдавна се е превърнал в синоним на емоции, след като силните му изяви на корта съвпаднаха със серия от скандални признания. А наистина колоритният живот на австралиеца съвсем логично ескалира в документален филм, чийто дебют в платформата на Netflix бе само преди няколко дни и се радва на сериозен интерес.

Продукцията, в която Кирьос повдига още повече завесата над скандалния си живот, веднага разбуни духовете в света на тениса - още повече, че премиерата съвпадна с отказването на Кирьос от Australian Open заради контузия. Това му решение веднага развърза злите езици, които заговориха, че демоните на Ник отново започват да вземат връх.

"Казват, че във всеки човек живеят дявол и ангел, които са в постоянна борба за надмощие. Е, имаше години, в които бях убеден, че моят ангел си е взел почивка", започва разказа си Кирьос.

Снимка: Getty Images

Проблематични са годините от 2014-а, когато печели срещу Надал на Уимбълдън, до 2019-а, когато стига дъното. А причината все още той да е на този свят се казва Даниел Хорсфол. Това е импресариото, който с право може да твърди, че е спасил човешки живот.

"Ник не слизаше към бездната, той направо летеше. Имаше период, в който всяка вечер злоупотребяваше с алкохола. Бяха наистина трудни времена. Пътувах с него навсякъде, но той просто изчезваше. Налагало ми се е да го търся из целия град, включително с полиция. Десетки пъти съм звънял по болници, за да проверя дали не е приет пациент с това име. Инсталирах приложение на мобилния му телефон, с което да следя координатите му. Но често пъти намирах само телефона му, а от Ник нямаше и следа", разказва агентът.

Кирьос потвърждава всичко това и сам добавя някои страховити детайли. И признава, че славата го е заслепила.

"След запои се будех на непознати места, не знаех нито в кой град съм, нито къде съм, не помнех какво се е случило. Не вдигах телефона на майка ми дълго време, защото си мислех, че ми досажда. А тя просто искаше да ми помогне. Имаше моменти, в които алкохолът вече не ми беше достатъчен и започнах да си бъркам коктейли с наркотици. Пропадах, но се чувствах безсилен да променя това", не крие Кирьос.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За да се стигне до опитите за самоубийство. Защото, както тенисистът сам признава, по това време се е лъгал, че депресията се лекува с алкохол. А всъщност е било точно обратното.

"Една вечер се чувствах ужасно самотен и ненужен, направих опит да си прережа вените. Друг път започнах умишлено да си причинявам болка с огън по кожата, исках да се самозапаля", продължава Кирьос.

А в гостуване му на комика Елиът Лони идва и признанието, че е играл пиян срещу светилото Рафаел Надал. И е спечелил. Ник отказва да назове за кой двубой точно става дума, но се предполага, че е ¼-финалът на Мастърса в Синсинати преди 3 сезона. Самият Лони тогава също участва в запоя и разказът му, вече от достанцията на времето, звучи комично.

"Излязохме с Ник и с още няколко момчета да се почерпим, нещата бързо ескалираха и се докарахме до безпомощно състояние. Всички припаднахме към 5 сутринта. А когато след няколко часа се събудих и пуснах телевизора, Ник летеше по корта и размазваше Надал. Не можех да повярвам, мислех, че сънувам", споделя Лони.

А Кирьос също се включва с разказ на култовата случка "от първо лице".

"Да, Лони не лъже, бая се почерпихме. Накрая нито един от нас не можеше да си стои на краката. Всичко ми беше като в мъгла, не помня колко и дали съм спал, просто ме събудиха и ми казаха, че е време за мача. Когато излязох на корта, не знаех дали съм още пиян или вече съм във фазата на махмурлука, по-скоро първото. Но изобщо не бях в час. Казах си - стегни се и играй смело, рискувай, притискай съперника. Знаех, че или ще стана за смях, или ще победя. Е, спечелих", разказва с усмивка Кирьос.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

А какъв е лекът за излизане от този смъртоносен водовъртеж и завръщане на австралиеца сред тенис елита? Рецептата е от 2 компонента - любов и спорт.

Повратен момент е запознанството с настоящата му половинка Костийн Хаци. В нейно лице Ник среща любовта и намира сили да победи демоните си, въпреки че скандалите не спират да го преследват - бившето му гадже Киара Пасари се оплаква от физическо насилие и завежда дело, а глобите за невъздържано поведение на корта валят една след друга.

"Вижте, проблемите не спират да ме съпътстват, но аз вече знам, че съм достатъчно силен, за да им се опълча. Знам, че не съм особено харесван, че често ме провокират от трибуните, че ми лепят етикети, без да знаят през какво съм преминал и какви битки съм спечелил. Тенисът и любовта спасиха душата ми. Но няма да ви лъжа - понякога усещам, че в мен продължава да живее звяр. Просто се старая да впрягам енергията му в правилната посока", обяснява Кирьос в документалната лента Break Point.

А името на филма е избрано неслучайно - освен термин в тениса, в буквален превод то означава и... "точка на пречупване". Точно като при Ник.

Снимка: Getty Images