Един от най-великите български олимпийци - Таню Киряков, днес празнува своя 60-и рожден ден.

Той е един от едва шестимата наши спортисти с по две олимпийски титли, като името му ще остане завинаги със златни букви в спортната ни история.

Киряков спечели златото на шампионата в Сеул през 1988 в дисциплината 10 метра въздушен пистолет, както и в Сидни през 2000 година на 50 метра пистолет.

Освен това е бронзов медалист от Олимпиадата в Атланта през 1996 година, както и европейски шампион в Талин 1998, Москва 2006 и Гранада 2007.

Има още четири сребърни медала от европейски първенства и три бронзови. Визитката му допълват два спечелени финала в Световната купа и осем турнирни победи.

Русенецът е сред най-големите имена в спортната стрелба в продължение на повече от 20 години, за което само по себе си потвърждава участието му на цели шест олимпиади. В общо 12-те му състезания на тези шампионати той само веднъж остава извън десетката.

В книгата "БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП" са разказани увлекателно подробности от неговото детство, което го тласка към спорта:

"Таню Киряков е в осми клас, когато една случка тотално променя живота му. Роденият в Русе на 2 март 1963 г. малчуган се увлича силно от футбола като повечето си връстници. Така е до деня, в който баща му Христо Киряков изненадващо го завежда на стрелбището в кв. Кулата и му дава пушка с призива: "Стреляй!". Таню приема с ентусиазъм предизвикателството и прави три изстрела. И за всеобща изненада на всички присъстващи "подпалва" мишените... Така започва спортният път на големия шампион."

Дебютното му състезание е в Силистра, а първата победа идва през 1979 година в Търговище. Три години по-късно печели балканската ттила в Атина.

Олимпийският му дебют през 1988 в Сеул е големият пробив за него, като остава само на точка от медалите на 50 метра пистолет. Шест дни по-късно на 10 метра въздушен пистолет печели златото с еднакъв сбор с американеца Ерих Булджунг, , като по-добрата стрелба във финалния кръг му носи голямата радост.