Ноле се усмихна, може би насила, може би - искрено. Мина покрай мрежата и отиде при съперника. Прегърна го, поздрави го, каза му няколко думи в ухото.

Дали е чул изобщо Марко Чекинато - това е спорен въпрос.

Италианецът бе в екстаз, в състояние близко до лудостта. Във вторник вечер той прати зад борда на "Ролан Гарос" своя идол Новак Джокович в епичен мач и прекрачи в полуфинала.

Чудото от Париж - така го описват. Световният №72 е сензацията на турнира, а историята му е направо смайваща. Преди 2 години той бе на дъното, на ръба да изостави играта, а днес - в светлината на прожекторите на световните медии.

Първата му работа след великата победа над Ноле бе да се обади у дома - на годеницата и приятели.

Втората - да се свърже в скайп с децата и треньорите от "Тенис Клуб Палермо 2" на улица "Сан Лоренсо" в родния му град. Те се бяха събрали да гледат мача на два огромни телевизора и купонът там тепърва започваше.

Ноле се изнерви по време на мача, но след края джентълменски мина от другата страна на корта и прегърна Марко.

Снимки: Getty Images

Градът е полудял по сензационния поход на Чекинато в Париж. Наричат го Чекинатора, след като разчисти шкафчетата на Давид Гофен и Пабло Карено Буста - двама елитни играчи. Дойде ред и на Ноле.

"Ти си най-големият, номер едно завинаги", написа под тази снимка в инстаграм с Ноле през 2015-а.

Снимки: Facebook

Преди 3 години Марко срещна Джокович в Рим и се снима с него. В инстаграм и фейсбук публикацията е с анонс: "Страхотен човек, голям играч. Благодаря ти, номер едно завинаги!".

Това бе време, в което Италия още гледаше на Марко Чекинато като на бъдещето на тениса в страната. Но дойде онази 2016-а...

Всъщност, тогава се разплита кълбото. Всичко започва на един турнир "Чалънджър" в Мароко през октомври 2015 г. Чекинато е фаворит да го спечели, бие Матео Виола и Ориол Баталия лесно, за да стигне до четвъртфинал срещу Камил Майчрак от Полша. Съперникът е 338-и в ранглистата, а Марко - 82-ри. Твърд фаворит е.

Губи с 1:6, 1:6 за 66 минути, а не е контузен. Е, случва се...

С годеницата му Вероника Конфалониери.

Снимки: Facebook

Не играе повече през 2015-а, а тогава вече са започнали разследванията. През юли 2016 г. Италианската федерация го наказва за 18 месеца, след като го уличава в уреждане на мачове.

Ето я историята: Преди турнира в Мароко, Марко води телефонен разговор с негов приятел - Рикардо Акарди, който също е тенисист (№ 842 в ранглистата в онзи момент). Жалва му се как е загубил близо 2000 евро на футболен мач, чакал "Наполи" да бие "Карпи", но не станало...

До старта на "Ролан Гарос" тази година, Марко нямаше победа в турнир от Големия шлем.

Снимки: Getty Images

След това му споменава нещо в стил: "Ще оправим нещата в Мароко, там ще бъде слаба работа..." Онзи отвръща: "Мароко?", а после чува от Чекинато: "Ще ти кажа после". Намериха SMS между двамата в деня на двубоя срещу Майчрак: "Ще си ходя рано". Очевидно кодирано послание в стил "Ще падна бързо".

Разследването разкрива, че Акарди и татко му са заложили на няколко места по 800 евро за загуба в два сета на Марко от поляка. Коефициентът е бил 1:7 и са спечелили някой цент. Федерацията ги уличава в уреждане на мач, а после разплита и още - през 2016-а Чекинато губи умишлено на двойки на турнир в Чехия.

На US Open 2015.

Снимки: Getty Images

Освен това, вече след личните му признания, става ясно, че е издал лична информация преди мача на сънародника му Андреас Сепи срещу Джон Иснър на "Ролан Гарос 2015". Сепи му доверява, че ще играе с травма и Марко, пак в комбина с Акарди, залагат доста добри суми на победа на американеца в три сета.

Федерацията го наказва за 18 месеца и го глобява с 40 000 евро, а Чекинаторът мисли да се откаже. Но Международната федерация и ATP не приемат санкцията и Марко остава в играта, въпреки че играе основно "Чалънджър" чак до януари тази година. Постижението му като баланс в мачове от ATP е скромно - 12 победи и 32 загуби, като нито един успех не бе в турнир от Шлема.

След победата над Джокович във вторник.

Снимки: Getty Images

Има и две срещи с българи в кариерата си, на турнири пак от веригата "Чалънджър" - побеждава Александър Лазов през 2013-а и Димитър Кузманов преди година.

Сега е №72, в родината му вече го възхваляват, а преди 2 години го презираха за това, че е падал умишлено и е залагал срещу себе си.

След победата над идола му Джокович, светът вече изглежда по друг начин за Марко Чекинато. И същият свят гледа по друг начин на него.

Емоционален и избухлив, такива гледки не са рядкост.

Снимки: Getty Images

На 25 години той вече не е голямата надежда на италианския тенис. Но поне изтри клеймото на "големия срам" в родината си.

И има какво да разказва на внуците.

Триумфалните дни в Париж продължават.

Снимки: Getty Images

В Рим на "домашния турнир" през тази година.

Снимки: Getty Images

С футболната звезда от "Лацио" Чиро Имобиле (вдясно).

Снимки: Facebook

И пак с Ноле, но вече през тази година - двамата тренираха заедно преди турнира в Монте Карло.

Снимки: Facebook