България загуби от Чехия с 1:2 в третия си мач по пътя към Евро 2020.

Поражението естествено е неприятно, а и дойде в дебюта на новия селекционер Красимир Балъков. Този резултат обаче бе до голяма степен очакван, предвид класата на двата тима, както и историческото съперничество между чехи и българи, което е ужасно за нас.

Какво обаче означава това поражение за класирането и каква е ситуацията след трите изиграни кръга в групата.

Може би за всички е ясно, че първата позиция е отдавна запазена за един тим и това е Англия. Ясно го осъзнават и останалите отбори. "Трите лъва" са сред най-добрите състави в света, като ще бъде изненада, ако не завършат тези квалификации с 8 победи от 8 мача.

Победа над Чехия с 5:0 и над Черна гора с 5:1 загатнаха за подобна безгрешна серия, която изглежда плашеща за противника.

И ако за първото място съмнение няма, то всички останали отбори се хвърлиха в битка за второто, което също осигурява билет за Евро 2020.

На пръв поглед Чехия бе фаворит за него, а след вчерашния мач можем да кажем, че това е напълно основателно. Чехите имат предимство пред останалите три тима.

Вчерашният ни съперник не е някаква извънземна футболна сила, но бе видимо дори и за неразбиращите от футбол, че сме по-слаби.

Плашещото в случая не е поражението, защото в Прага сме губили и с доста по-качествени наши състави, а играта ни, която на моменти излъчваше безпомощност.

И докато Чехия има предимство в битката за втората позиция, останалите отбори са на едно ниво. Както по точки, така и по класа, поне според показаното в досегашните мачове.

А класирането изглежда така. Англия с 6 точки, Чехия с 3, Косово, България и Черна гора с по 2.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/4508-61380/0731

Както се вижда, квалификациите са в ранен етап и все още нищо не е решено, но на какво може да се надява България в оставащите си 5 мача.

Лошото е, че два от тях са срещу Англия, където трудно можем да мислим за точки. Ако отпишем тези два двубоя, първият на 7 септември в Лондон, другият на 14 октомври в София, България има едва три мача, в които единственият ни вариант е победа.

Още в понеделник у нас пристига Косово. Мачът е на националния стадион "Васил Левски".

Ако не вземем три точки от този двубой, ще е несериозно да си говорим за класиране, но видяхме, колко трудности имахме в първия мач в Прищина.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/16406522/0131

По същото време Чехия приема Черна гора. Развой различен от победа на чехите, и в същото време три точки за България, може да ни пратят на второто място при преполовяването на този квалификационен цикъл.

След няколко месеца почивка пък ще дойдат мачовете на истината през есента.

07.09 Англия - БЪЛГАРИЯ

11.10 Черна гора - БЪЛГАРИЯ

14.10 БЪЛГАРИЯ - Англия

17.11 БЪЛГАРИЯ - Чехия

Запазването на родните шансове минава единствено през победи над Косово и Черна гора, които не постигнахме в първите мачове.

При подобен вариант, разбира се и щастлив развой в някой от другите мачове, където е желателно Чехия да загуби точки, може да се стигне до финален мач.

Той ще е на символичната за родния футбол дата 17 ноември, когато ще посрещнем Чехия.

Съвсем не е в сферата на невъзможното да мислим, че България може да влезе в този мач с точка или две зад съперника си, дори и пасив от три пункта няма да е толкова фатален.

За влизане на България с преднина в този двубой е нереалистично да мечтаем.

Сценариите са много, но всеки от тях минава през победа в понеделник над Косово.

Дори и да я постигнем, в играта ни се забелязват сериозни слабости, които отбори като Чехия наказват.

Все пак тази загуба не уби шансовете ни, но трябват и победи, само с равенства не става.

Снимка: АР/БТА