Бразилските футболисти често са тези, които носят магията в играта и карат милиони европейци да гледат изпълненията им в захлас.

Друга тяхна черта обаче е, че никога не са се славели с професионализма си, а мнозина от тях често си навличат проблеми със закона, други просто угасват като поредните пропилени таланти.

Сред тях е и Робиньо, който преди 15 години прситигна в Реал (Мадрид) като бъдещата звезда на световния футбол, а спечелването на няколко "Златни топки" бяха сред скромните прогнози за кариерата му.

Нищо от това обаче не се случи, защото макар да игра за сериозни отбори и да записа 100 мача за Бразилия, Робиньо никога не се превърна в звездата, която всички очакваха.

Днес е на 36, като с кариерата му на топ ниво изглежда е свършено, а над него е надвиснала 9-годишна присъда за изнасилване на момиче в Италия.

Случката се разиграла през 2013-а, докато Робиньо играеше в Милан. Тогава с група приятели насилили въпросното момиче, а макр и с няколко години закъснение, присъдите са факт. На този етап обаче някогашният футболен талант обжалва, заради което все още не е зад решетките.

Но както споменахме, Робиньо не е динственият бразилски футболист с проблеми, свързани с насилие над жени. Въпреки обвиненията, през този октомври той подписа договор с родния си клуб Сантош, там където някога блестеше и великият Пеле.

Робиньо подписа 6-месечен контракт срещу почти минимална за Бразилия заплата. Той искаше да докаже, че още го бива, докато Сантош почти не губеше нищо, а и вероятно щеше да продаде доста тениски с неговото име.

Всичко това обаче се случи в доста неподходящ период. Няколко дни след 40-годишнинната от 10 октомври 1980-а, който е сред най-паметните дни в Бразилия през последните десетилетия.

Тогава хиляди жени протестираха в Сао Пауло срещу домашното насилие, което в онези години рядко биваше наказано, а и до днес е честа практика в страната.

Тази година също има демонстрации, а на техния фон бе обявен трансфера на Робиньо. Последвалият натиск обаче бързо доведе до разтрогнването на отношенията между играча и Сантош, а проверка на феминистки организации показа, че в бразилският футбол има цяло отбор от осъдени за насилие над жени футболисти.

И Робиньо в никакъв случай не е най-фрапантният случай. Това е вратарят Бруно, който поръча убийството на съпругата си, а след това хвърли тялото й на кучетата.

Той получи 22-годишна присъда, но прекара едва 7 от тях зад решетките.

Говорителката на феминистките организации в страната - Сапукая Машадо, нападна клубове те и сподели:

"Футболът в тази страна е религия, всички погледи са насочени към играта. И когато позволяваш на един изнасилвач или убиец да продължи да го прави, че даже и да получава пари, се получава ужасен пример към младите.

Във футболните сред насилието над жени се приема за нещо нормално, че даже и забавно. Тук не са виновни политиците, защото клубовете в тази страна са далеч по-мощни и по-влиятелни от хората във властта.

А тези клубове не предприетмат нищо, те продължава тихо да одобряавт тази практика, а мълчанието е насилие".