Championship Manager, превърнал се по-късно във Football Manager, и до днес остава една от най-великите компютърни игри, свързани с футбола. Култовата симулацията дава шанс на всеки да изживее мечтите си като треньор на който и да е отбор и да го изведе до световна слава.

През годините в различните версии на играта е имало реални футболисти, които във виртуалните си кариери са били истински легенди… За разлика от тези в реалността. Предлагаме ви и някои от по-интересните фигури, които попадат в тази категория.

Фреди Аду (САЩ)

Няма как този вундеркинд да не бъде в списъка. Всъщност, за разлика от голяма част от другите герои, Аду беше огромна надежда и в живия живот. Дебютира в професионалния футбол за Ди Си Юнайтед на едва 14-годишна възраст. Нивото на истерия, заобикалящо Аду, бе просто нереално. Наричаха го Новия Пеле, а това логично доведе и до завишените му показатели в играта.

В реалността обаче той така и не успя да оправдае очакванията. Вместо да играе за Реал или Барселона, американецът премина през тимове като Филаделфия в Щатите и дори Ягодина в Сърбия. В момента роденият в Гана бивш национал на САЩ е на 33. Навърши ги на 2 юни, а за последно играеше в шведския тим Остерлен, след като премина през Франция, Портгалия, Гърция, Турция и Финландия.

Максим Цигалко (Беларус)

Нападателят бе абсолютен голов хищник в Championship Manager 01/02. Задължителна покупка за всеки, докосвал се до играта. В реалността той имаше гол срещу ЦСКА при загубата на Динамо (Минск) от “армейците” през 2002 година в Купата на УЕФА. Има и 2 мача и 1 гол за националния тим на Беларус.

На клубно ниво преминава предимно през тимове в родината си, както и в първенствата на Казахстан и Армения. Цигалко почина на 25 декември 2020 година на едва 37-годишна възраст.

Черно Самба (Гамбия)

Още една гаранция за голове на виртуалния терен и не чак толкова наистина. Нападателят, който днес е на 37 години късаше мрежите в игрите. В реалността играе за Милуол, Кадис, Плимът, Рексъм, финландския Хака и гръцкия Панетоликос, както норвежкия Тьонсберг.

Стига до националния отбор на Гамбия, за който изиграва 4 мача с 1 гол. В интервю преди няколко години обявява, че според него статистиките му в играта са правилни - “Бях много експлозивен, скоростта ми бе силна страна и винаги атакувах противниковите защитници агресивно”.

Отказва се през 2012 година, когато е на 27.

To Mадейра (Португалия)

Първият участник в списъка, който фигурира само и единствено в играта. Отново велика фигура от Champioship Manager 01/02. Присъствието на То Мадейра е единствено и само виртуално, защото такъв играч в действителност не съществува. Но тогава той е 22-годишен нападател.

Със сигурност португалецът е много по-популярен сред любителите на виртуалния футбол, отколкото много повече истински играчи. По непотвърдена информация Мадейра всъщност е един от местните скаути, които следят за параметрите на конкретните играчи на живо.

Томи Свиндал Ларсен (Норвегия)

Реалната кариера на дефанзивния полузащитник със сигурност е донякъде успешна, особено сравнена с тези на изброените преди него досега. Той има 24 мача за националния отбор на страната си, но прекарва годините си на клубно ниво предимно в родината си, като изключение са няколко години в Нюрнберг.

Ларсен е такъв хит сред общността на геймърите, че някои от тях дори летят до Норвегия, за да го гледат на живо.

Тоннтон Зола Мукоко (Швеция)

Юношата на Дарби Каунти е свързван с трансфер в Милан през 2002 година, когато още е тийнейджър, но това така и не се случва. Въпреки това той остава с култов статут в ролята си на централен халф във виртуалния футбол. В кариерата си в реалност Мукоко изиграва едва 73 мача, при това предимно в Швеция.

Но същевременно качествата му в играта водят до редица групи, посветени на него във “Фейсбук”. Освен това сам разказва, че по някакъв начин фенове са се сдобили с телефона му преди години и редовно са му звънели.

Aнтони Ванден Боре (Белгия)

Вероятно най-великият десен защитник в историята на поредицата. Във версията от сезон 2007/2008 той можеше да бъде закупен за жълти стотинки от белгийския гранд Андерлехт и да преобърне облика на който и да е отбор.

Всъщност и в реалността той записва впечатляващ трансфер, преминавайки във Фиорентина, но записва само два мача за “виолетовите”. Изиграва и 28 за националния отбор на Белгия, но както повечето изброени дотук - славата му е по-голяма в играта, отколкото в живота.