Вече близо 20 години третият по големина корт на Australian Open носи името на най-голямата легенда при жените в този спорт - Маргарет Корт.

Родената в Албъри като Маргарет Смит преди точно 80 години, тази дама доминираше играта през 60-те и 70-те години на миналия век и спечели 24 титли от Големия шлем - постижение, което не е достигнато и до днес.

Корт е една от малкото в тениса, които успяват да печелят десетки титли както преди Опън ерата, така и след промяната на тениса през 1968 година.

В онези времена благословеният от слънцето климат на Австралия и изобилието от тенис съоражения на територията раждат световноизвестни таланти, които процъфтяват за вечността. Но и при тези прекрасни условия е немислимо, че ще се произведе тенисистка, която да задмине постиженията на Корт.

От късните си тийнейджърски години до средата на 30-те си, през брак, няколко оттегляния от спорта и раждането на деца, австралийката успя да спечели зашеметяващ брой трофеи. 11 от тях са на Australian Open, пет на US Open, пет на "Ролан Гарос" и три на "Уимбълдън".

Снимка: Getty Images

Огромните успехи никога не са замъглявали съзнанието й, а хората, които я помнят в активната й кариера, я свързват с тихата й решителност, скромност и достойнство на корта. Тя успява да доминира благодарение на физическите си дарби, които включват ръст и огромен обхват на ръцете.

Между 1960-а и 1973-а тя печели в 929 от общо 1003 мача и вдига общо 61 титли над главата си, включително и календарен Голям шлем през 1970-а. Тя е единствената, която прави такъв както на сингъл, така и на двойки.

През 1993-а тя и сънародникът й Род Лейвър са първите, които са приети в Залата на славата на австралийския тенис.

Снимка: Getty Images

И въпреки всичките си тези постижения и радостта, която е донесла на австралийския народ, в наши дни Маргарет Корт меко казано не се слави с добра репутация.

Всичко това се дължи на нейните възгледи по поболели въпроси и някои изказвания през последните три десетилетия.

Нейната открита позиция против браковете на гей двойки бе първото нещо, което обтегна отношенията й с австралийската тенис федерация. През тази година я видяхме на "Уимбълдън", но тя все по-рядко посещава любимия Australian Open. За последно през 2020-а, като година по-късно целенасочено не получи покана.

Корт не веднъж изразява мнение, че позицията й по пиперливата тема за гей браковете не трябва да е фактор при оценяване на спортните й успехи. За жалост обаче се получава точно обратното и от няколко години има кампания "Маргарет Корт Арена" да бъде прекръстен на "Ашли Барти" в чест на най-новата австралийска шампионка.

Снимка: Getty Images

Други две остри изказвания на корт дойдоха след 2017-а, когато тя заяви, че женският тенис е пълен с лесбийки, а транссексуалните хора са продукт на дявола.

Това предизвика критики дори от други тенис легенди като Мартина Навратилова, с която тя е в открито обтегнати отношения, друга открита лесбийка в лицето на Били Джийн Кинг и Джон Макенроу, който пък я нарече "луда леля".

Изказванията на Корт понякога звучат стряскащо за сегашните стандарти, но нейните възгледи се уповават на религията, което личи в интервю отпреди няколко години: "Нямам нищо против хомосексуалистите. Като личности могат да правят каквото пожелаят, но моите вярвания като християнка са свързани с браковете, така както са описани в Библията. Тъжно е, че хората използват това за удари под кръста".

И въпросът е все така актуален - трябва ли възгледите на един велик спортист да влияят на неговото легендарно наследство в играта? Засега Корт остава със заслуженото признание, но за бъдещето не се знае.

Снимка: Getty Images