Футболното първенство у нас се поднови след дълга зимна пауза, а началото му няма как да бъде по-вълнуващо.

Първият кръг за 2020-а ни предоставя двете големи дербита на София и Пловдив, като всички погледи днес са насочени към стадион "Васил Левски" за мача между Левски и ЦСКА с начален час 14:45. Битката ще се предава по Диема спорт.

С въвеждането на плейофната фаза в елита ни преди шест сезона, свикнахме да наблюдаваме сблъсъка между "сини" и "червени" по 4 пъти почти всяка година, на два пъти пък мачове за Купата увеличиха тази бройка на 6.

Това определено отне от блясъка и значимостта на някои двубои, като това се случи по ред причини. Имаше дори и такива дербита, в които един или направо и двата отбора просто доиграваха сезона. Случи се и поредица от 2-3 мача в рамките на около 40 дни. Преобладаваха и мачове без особени футболни достойнства, което отнемаше от заряда на дербито.

Имаше обаче и такива, които бяха дербита в истинския смисъл на думата. Именно такъв очакваме да е мачът и днес, защото се очертава съдбоносен.

Думата не е пресилена, а и важи отчасти и за двата тима, макар в две различни измерения. Докато за ЦСКА говорим по-скоро за спортно-техническия аспект, то при Левски може да се окаже съдбоносен за бъдещето на клуба в близките месеци.

Започваме именно със "сините", не само защото са символичен домакин, но и положението там е доста тежко и неясно.

Снимка: Bulphoto

Всички знаем за бурните седмици, които сполетяха Левски заради обвиненията срещу собствениците на основния спонсор на тима в лицето на "Национална лотария". На практика дейността на компанията бе спряна със закон, а основните акционери в нея и клуба са в ОАЕ, със заповед за арест и редица обвинения срещу тях.

Касата на клуба е почти празна, а на този етап приходи не идват от никъде. Единствената надежда в критичната ситуация бяха феновете, които се активизираха, за да закрепят ситуацията.

Естествено, този подход няма как да е трайно решение, но е факт, че с усилията си "сините" фенове събраха под формата на дарения дължимата сума от 143 000 лева към НАП за месец февруари. Те също така закупиха над 3000 абонаментни карти за стадион "Георги Аспарухов", а за днешния мач останаха малко билети, които може би ще приключат в часовете до мача.

Да, тези усилия ще закрепят в рамките на дни или седмици положението откъм дълг към НАП и разходи около организация на срещи, плащане на такси и т.н.

Най-големите разходи за клуба обаче са заплатите на футболистите, а те в момента няма как да бъдат изплатени. Именно играчите обаче са тези, които ще решават всичко на терена, а изходът от мача може да прати феновете в двете крайности.

Няма кой да ни убеди, че обстановката в "синия" е перфектна. Определено играчите са притеснени за бъдещето си, особено чужденците, за които подобна ситуация е странна и необяснима. Едва ли някой може да обяни на исландския национал Холмар Ейолфсон, защото точно няма да си получи заплатата и защо доскорошният му работодател е в ОАЕ със заповед за арест.

Все пак неведнъж в подобни случаи сме виждали отбори да се мобилизират и да надскачат възможностите си. "Сините" ще имат и сериозна подкрепа от трибуните, която обаче може да бъде тотално обезсърчена с негативен резултат днес. 

Въпреки активизацията в "сините" фенски редици, серия слаби резултати и най-вече загуба в дербито няма как да задържат ентусиазма на същото ниво. Единственият шанс той да се запази е с победи, най-вече над ЦСКА. И това играчите добре го знаят.

Спад в ентусиазма на феновете може да има пагубен ефект за Левски, особено, ако финансовата ситуация продължи да е толкова неясна и критична. Както изпълнителният директор Павел Колев заяви преди дни: "Изход не се вижда".

Спортно-технически Левски изглежда по-подготвен и зрял отбор от противника, но основният фактор за момчетата на Петър Хубчев ще бъде в главите им. 

Снимка: Bulphoto

В другия лагер - "червения", проблемите са по-скоро от спортно-техническо естество, поне това ни показаха контролите.

Макар да важи клишето, че резултатите не са най-важното, пет приятелски мача без отбелязан гол няма как да не притесняват феновете, дори и самите играчи. ЦСКА не играеше най-красивия футбол и през есента, не показа прогрес и в контролите. 

Именно заради това дербито може да е съдбоносно за треньора Милош Крушчич. Вече на няколко пъти се появиха спекулации около бъдещето му, а загуба срещу Левски е най-сигурният начин наставник на ЦСКА да бъде уволнен.

"Червените" заемат четвъртото място в класирането, а слаби резултати могат сериозно да застрашат мястото на тима в Европа. За титла на този етап едва ли някой мисли, защото Лудогорец е с 9 точки преднина.

Но дори и да не играе вълнуващ атакуващ футбол, отборът на ЦСКА доказа, че умее да измъква резултати. Най-яркият пример разбира се е есенното дерби, когато в последните 12 минути "червените" върнаха пасив от 2 гола и стигнаха до точката.

Със сигурност положително за отбора е, че целият шум около мач е в противниковия лагер. При това притеснителен за "сините".  Съответно, може да се очаква по-малко напрежение при "червените", ако това въобще е възможно около дербито.

Снимка: БТА

Определено ни очаква дерби с голям заряд, а и с посещаемост, която може да се окаже рекордна за новия век. Резултатът пък може да промени съдбата на отборите, в положителна или отрицателна насока. Поне в обозримото и най-близко бъдеще.

Няма по-добър старт на сезона от успех над големия съперник. Особено, когато си опрян до стената и място за крачки назад няма. Независимо дали това е спортно-технически (както е при ЦСКА) или организационно и финансово (Левски).

Началният час е 14:45, а емоциите са гарантирани.