Името му е английско, но всъщност е белгиец. Той е Уилям Стил и със своите едва 30 години е най-младият треньор в Топ 5 на първенствата в Европа. Под негово ръководство Реймс няма загуба от октомври миналата година, като в серията от 15 последователни мача без поражение влезе и впечатляващо равенство с абсолютния хегемон във френския футбол - Пари Сен Жермен.

Историята на Стил звучи като приказка, но уверяваме ви, тя е реалност. Всъщност, до такава степен е истина, че клубното ръководство на настоящия му тим плаща по близо 25 000 евро глоба за всеки мач, в който Уил води отбора, просто защото все още не разполага с нужния лиценз УЕФА Про.

До такава степен вярват във възможностите му.

И явно има причина, защото белгийската сензация се захваща с треньорството, вдъхновен от легендарната поредица Football Manager. Подобни на много други по света, но в случая той пренася виртуалната си кариера в живия живот. На 17-годишна възраст Уил решава, че треньорската дейност е неговото поприще и е твърдо решен, че ще се занимава с това. Често чуваме, че трябва да внимаваме какво си пожелаваме, но конкретно при Стил, това не важи, защото той е наясно какво иска.

"Историята ми е както на всеки друг, играл Football Manager. Редовно сядах да играя в 22:00 вечерта, казвах си "Хайде, само още един мач" и изведнъж вече беше 4:00 сутринта. С брат ми нямахме плейстейшън и деляхме компютър, като играехме безкрайно. И в детайли обръщахме внимание на всичко - проучвания за нови попълнения, организация на тренировките, дългосрочни стратегии. Всеки един детайл ми доставяше удоволствие", разказва той в скорошно интервю, след като вече е име, което е разпознаваемо на футболната карта на Европа.

Когато е на 17 заминава за Англия, за да учи треньорство, а първата му работа е като помощник при 14-годишните в Академията на Престън Норт Енд. Следващата по-сериозна стъпка е през 2017-а, когато се завръща в родната Белгия, успявайки да си уреди работа като видео анализатор в Сент Трюйден, убеждавайки мениджъра Яник Ферера да го наеме посредством... изпипан до най-дребния детайл анализ. Ферера го взима със себе си и в Стандард (Лиеж), където заедно печелят Купата на страната, а през 2017-а, когато вече е на 24, Уил стига и до първата си истински сериозна футболна длъжност.

Съчетава позициите на видео анализатор и асистент във втородивизионния Лиерс, като оттам започва постепенното му изкачване във футболната пирамида. За кратко е заместник на уволнения треньор на отбора и уверено пробива като треньор, след като не успява да стори това като играч.

"На терена бях най-мръсното копеле на света. Провокирах, настъпвах. Майка ми се срамуваше да идва на мачове", връща се той към юношеските години, когато разбира, че ще бъде по-добре да се захване с друго, а не с мечтата да е професионален футбол. Е, остава в играта, макар и под друга роля.

Между октомври и декември 2017-а, като временен треньор на Лиерс, печели 21 от 27 възможни точки, включително и седем поредни победи. Може би нещо като намигване за това, което се случва в момента в елита на Франция. На 24-годишна възраст е най-младият треньор в историята на втора белгийска дивизия, където се задържа най-дълго преди да поеме първия си ангажимент в елитен тим - Бершот, с който е спечелил промоция, отново като помощник.

Снимка: AP/БТА

Наставник е на отбора между януари и юни 2021-а, а равносметката е 40% спечелени мачове. След този шестмесечен престой за първи път се докосва до Реймс, които му се обаждат и му заявяват, че го следят от дълго време.

Първата авантюра между двете страни продължава само три месеца, защото Стил трябва да се върне в Белгия и да си заработи лиценз "А" - в ролята на асистент в щаба на добре познатия му вече тим на Стандарт, след което се връща в Реймс. Това става след края на сезон 2021/2022.

А през октомври миналата година тимът уволни Оскар Гарсия и можете да се досетите на кого предложи позицията. Точно така. Уил Стил.

Клубът му заявява, че е готов да инвестира в него и за това гореспоменитете 25 000 евро глоба за всеки мач не са проблем.

"Казаха ми, че няма грижи, стига да продължаваме да побеждаваме. Сега съм в позиция, в която си казвам - "Как и защо, по дяволите, правя това? Как съм в позиция да водя отбор срещу тези хора?", разказва той, след като вече на два пъти е успял да открадне точки от Пари Сен Жермен.

"Как го направихме ли? Изнервихме ги. Пресирахме ги, фаулирахме ги, играхме на ръба на позволеното. Не им давахме да разиграват, не позволявахме на Мбапе да има нужното пространство. Провокирахме ги и това ги вадеше от равновесие", разсъждава още Стил.

Споделя още, че преди да премине в Реймс, все още е намирал време за Football Manager, но сега има прекалено много отговорности. И отчита като ключово отношението си спрямо играчите.

"Аз съм просто Уил. Не съм "тренер" или "бос". Всичко е в отношението и думите. Момчетата слушат музиката, която аз слушам. Споделяме си различни неща", добавя още той.

Мечтата му е един ден да се върне в Англия, но сега е концентриран единствено и само върху доброто си представяне с Реймс. А то продължава с пълна сила.

Фантастичната му серия:

2 октомври: 2:2 срещу Троа

8 октомври: 0:0 срещу ПСЖ

15 октомври: 0:0 срещу Лориен

23 октомври: 2:1 срещу Оксер

30 октомври: 0:0 срещу Брест

6 ноември: 1:0 срещу Нант

13 ноември: 1:1 срещу Монпелие

29 декември: 3:1 срещу Рен

2 януари: 1:1 срещу Лил

8 януари: 7:0 срещу Лун Плаж (Купа)

11 януари: 1:0 срещу Аячо

15 януари: 0:0 срещу Ница

21 януари: 3:0 срещу Ле Ербие (Купа

29 януари: 1:1 срещу ПСЖ

1 февруари: 4:2 срещу Лориен