Ювентус изненадващо назначи Андреа Пирло за треньор, а с това започнаха въпросите.

Първият, естествено е - готов ли е човекът, наричан Професор на терена, да стартира в една напълно различна работа от най-високото стъпало? Защото Пирло няма и ден стаж като наставник.

Или - ако искате да сме докрай коректни и прецизни: Юве го назначи на 30 юли за треньор на отбора до 23 години, но девет дни по-късно, без да е водил и едно занимание, пое първия отбор!

Очевидно нещо в стратегията на клуба се е променило. На 41 години, Андреа е виждан като новият Пеп Гуардиола или Зинедин Зидан, но за клуба от Торино. Огромният успех на тези двама големи играчи при първото им гмуркане в треньорската работа (с Барселона и Реал - съответно), очевидно е аргументацията на Юве.

В Италия новината се прие със смесени чувства, имаше и малко хумор. "Пирло в последните 18 месеца основно игра голф, вероятно е имал много време да се подготви на теория за новото предизвикателство", потърси иронията в. "Ла Република".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Торинският "Тутоспорт" написа, че първият SMS, който новият треньор е получил след назначението, бил от набора му Джиджи Буфон, с когото играха заедно дълги години. В момента той е резерва в Юве, а в съобщението на майтап написал на Андреа: "Знаеш кой трябва да пази през новия сезон, нали?".

Дотук с шегите.

Андреа Аниели, президентът на клуба, е пределно ясен в голямо интервю за "Гадзета дело спорт".

В него - а текстът си е дългичък, не се споменава ни веднъж името на досегашния треньор Маурицио Сари.

Въпреки спечелената титла, провалът в Шампионската лига и на финала за Купата на Италия предопределиха съдбата на Сари, но не е само това - той не е бил "треньор за Юве", твърдят близки до клуба източници. В съблекалнята нито за момент звездите, водени от Кристиано Роналдо, не са го приели за такъв.

Да, ходът е рискован, но вероятно един състав, който има всички необходими съставки да бъде №1 в Европа, но остава далеч от тази цел, има нужда именно от това - нещо рисковано, дори леко хазартно, като промяна.

Пирло има ясна идея какъв футбол иска да играе неговият отбор, но не съвсем сигурно дали може да приложи вижданията си на практика. Просто не знаем - никога и никъде не сме го виждали да го прави.

"Той може да бъде велик треньор, има мисленето за такъв", вдигна акциите на Андреа величието Фабио Капело. Той обаче посочи два големи проблема, които трябва да се вземат предвид от новия наставник:

- Юве има застаряващ състав

- Гладът за успехи сякаш е поизчезнал и "навикът да побеждаваш" вече е рутина, а не апетит.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След девет поредни титли, Аниели и директорите Павел Недвед и Фабио Паратичи, търсят промяна. И то - разтърсваща.

Не е тайна, че Юве искаше Пеп Гуардиола да оглави тази революция. Решението на треньора да остане в Манчестър Сити обаче не дава такава опция. А грандът от Торино няма намерение да остави още година за експерименти тип "Сари", за да чака - и то в пълна несигурност - Пеп догодина.

"Това назначение ме кара да се чувствам стар", усмихна се Антонио Конте, треньор на Интер. Голям негов приятел и наставник и в Юве, и в националния отбор.

Пирло е сложна личност, нека го кажем по този начин. Наричан "Професора", "Архитекта" и дори "Моцарт" по времето му на футболист, визията му за играта на терена бе брилянтна. Но това е друго от треньорската философия.

Да, неговата автобиография е озаглавена "Първо мисля, после играя". Това е обнадеждаващо.

Да, за него в google на едно от първите места при търсене излиза: "37 причини Андреа Пирло да е най-великият човек на планетата".

И отново, да - той изкара последните месеци (освен в игра на голф) из игрищата на академията на Юве, където гледа мачове на всички формации от 9 до 23-годишните.

Това е човек, който на 32 години напусна Милан и за мнозина трябваше да окачи обувките, спечелил всичко в играта. А той преоткри глада си за успехи, стана още по-добър и направи чудеса с екипа на Юве, преди да покори и Америка в Ню Йорк.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Естествено, това е и същият Професор, произнесъл мъдрости като:

"Най-добрите идеи се раждат в моментите на тотална концентрация и самота, изолиран от останалия свят. Например - на тоалетната чиния."

А и лаф, който е един от откриващите в книгата му:

"След колелото, Playstation е вероятно най-важното изобретение на човечеството."

Интерпретирайте както си искате... Но това е нова епоха, а Пирло може да е следващото хитово треньорско име.

Различен, мислещ, търсещ - и като личност, и във футбола.

Само времето ще покаже дали Архитекта е способен да гради такива шедьоври като наставник, каквито измисляше с топката в краката.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos