Днес голямата легенда на родния волейбол - Димитър Златанов, празнува своя 70-и рожден ден.

Златанов е част от най-успешното поколение на родния национален отбор и ЦСКА.

Той е основният играч в отбора, който стигна до финала на Световното първенство през 1970-а в България, загубен злощастно от ГДР. Тогава водим в решителния пети гейм и сме на косъм от успеха, но...

Златанов е в отбора завоювал сребърните медали на Олимпиадата в Москва. Отново - съвсем близо до златото и най-високото стъпало в спорта.

Той е основна част и от златното поколение на ЦСКА, което стъпва на европейския връх през 1969-а като шампион на континента. С "червените" той завоюва 9 титли на страната, както и Купата на носителите на национални купи през 1976-а.

В навечерието на своя юбилей, Димитър Златанов представи своята биография - "Да докоснеш върха".

ГАЛЕРИЯ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК!

Това се случи в препълнения Музей на спорта на националния стадион "Васил Левски", където отново се събра цветът на спортния и обществения ни живот.

Двама президенти в лицето на Петър Стоянов и Георги Първанов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и множество легенди от родния спорт бяха сред гостите. Уважение за един от хората, прославили България на най-високо ниво.

Тодор Симов, Петър Стоянов, Георги Първанов и проф. Пенчо Гешев

Снимки: Иван Григоров

В залата присъстваха доста съотборници на Златанов, както и волейболни национали от следващите поколения, учили се от легендата.

Имаше и големи шампиони от други спортове, а двукратният олимпийски първенец в борбата Петър Киров дори държа кратка реч в чест на своя добър приятел.

ГАЛЕРИЯ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК!

И естествено, до главното действащо лице на събитието бяха най-близките му хора - семейството.

Съпругата му Мария бе до него, а от Италия бе пристигнал специално синът му Христо, заедно със съпругата си и двете си деца - внуците на Димитър, на които той посвети книгата.

Семейството - най-ценните хора за Димитър Златанов

Снимки: Иван Григоров

"Какво да ви кажа за книгата, сподели Златанов. - Тя представя живота ми. Всичко около волейбола, както на игрището, така и извън него.

Животът в отбора, животът в семейството.

Водещото обаче е любовта към спорта. Когато тази любов я има, всички тежки моменти и потта в тренировките не тежат, защото я има тази любов.

Нещото, което два пъти се случи в кариерата ми е, че докоснах върха, затова така се казва книгата.

Погъделичках го отдолу, но други станаха първи... Визирам, разбира се, Световното и Олимпиадата.

Водещото в тези успехи бе едно. Зад колектива и тежките тренировки стоеше една единствена идея - да се качиш на стълбичката и там да се издигне едно знаме, един трибагреник. Той олицетворява България", заяви развълнуваният Златанов.

ГАЛЕРИЯ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК!

Двама големи шампиони до знамето от Олимпиадата през 1972-а

Снимки: Иван Григоров