Дългоочакваното събитие на българския интернет портал Dir.bg - He's The Man, напълни залата на столичния клуб City Stage, където събрахме 9 мъже, които ни вдъхновяват. Сред най-любопитните разговори пред публика на сцената бе този със световния вицешампион по тенис на маса Денислав Коджабашев. Дни преди да отпразнува 27-ия си рожден ден, Денислав разказа за пътя си към победите както в спорта, така и в живота.  

"Имама вродена липса на дясна длан. През целия си живот нося протеза, което реално не е било голям проблем за мен. Научил съм се да правя всичко."

Коджабашев си дава сметка, че е щастливец заради пълноценното детство, което е имал. Въпреки лиспата на дясна длан, не е срещал лоши погледи или пречки да играе пред блока и да спортува. Футбол, волейбол и каквото му попадне до момента, в който се влюбва в тениса на маса. 

" Спортната ми злоба е много голяма. Не обичам да губя"

С усмивка си припомня и първата тенис маса. С децата я сглобяват от гърба на стар гардероб. За крака ползват тухли, а за мрежа - книги. Отнемат му години, за да убеди родителите си, че този спорт е неговото бъдеще. Неведнъж е чувал от тях, че с тенис на маса пари не се изкарват. Още повече, семейство Коджабашеви е от Варна. С баща, капитан на кораб, пътят на Денислав е предначертан - морското училище. Но спортната злоба, талантът и ясните цели превръщат Дени в истински спортист. Мести се в София, за да среща по-силна конкуренция. В продължение на години упорито тренира срещу здрави съпенрици, преди да получи правото да спортува и срещу други хора с увреждания. Състезава се в три различни първенства (шампионатите на България, Гърция и Франция), за да се издържа с любимата игра. Днес във визитката му виждаме участие на Параолимпийските игри в Рио, също и финал на Световно първенство. Сега Денислав пътува често до Франция, където се състезава за Амиен и е във формата на живота си. 

"Никога не съм се самосъжалявал. Бих си казал "Защо се случи на мен?", ако съм единствен в целия свят с подобно увреждане. Хора - всякакви. Всеки се бори със своите препятствия, премеждия и бариери. Просто трябва да намираш начин да ги преодоляваш и да не се затваряш в себе си".

Снимка: Студио "КАРЕ" за URBN

Често се ядосва на системните трудности, които хората с увреждания в България срещат. Правят му впечатление и обществените рефлекси по темата, но от личен опит знае, че не само у нас има хора, готови да помогнат, но и такива, които бързат да подминат проблема.

 "Хора, които не искат да срещат в живота си хора с увреждания има, но това не им пречи да паркират на инвалидни места или да си вадят фалшиви ТЕЛК-ове. Аз имам увреждане, но никога не съм използвал възможността за паркомясто, например. Но тези примери не са само от България. И в чужбина има всякакви хора"

Денислав забелязва, че все повече българи с увреждания емигрират. Знае, че в чужбина животът за тях ще бъде устроен много по-добре.

"Тук разполагаш с 200-300лв, осигурени от държавата. Но ако увреждането ти е такова, че наистина не можеш да работиш, е много трудно да живееш. Навън системата е такава, че имаш право на избор. Чувстваш се пълноценен. Една електронна протеза струва около 20 000лв. В Германия, например, тази ръка ти е осигрена от държавата. Имам приятелско семейство - те заминаха, за да се възползват от тази подкрепа. Има много други такива примери".

Дамата до Денислав - Мария Йовкова - европейска шампионка по тенис на маса по двойки

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

Следващата голяма цел на Денислав е фокусът му върху олимпийската 2020 година и параигрите в Рио. Голямото му вдъхновение е Мария Йовкова. С шампионката по тенис на маса по двойки за девойки вече три години са неразделни. Спортът ги е срещнал, а останалото е в ръцете на съдбата. Когато погледне още по-напред в бъдещето си, Денислав е напълно наясно със следващата си мечта.

"И след края на активната си кариера искам да остана в спорта. Идеята ми е свързана със създаването на спортна зала, изцяло приспособена за хора с увреждания. Да могат да играят, спортуват и да се чувстват на място"

 Вижте повече за историите и мечтите на този млад български мъж във видеото от He's The Man:

 

Спонсори на събитието "He's The Man" бяха Dundee Precious Metals, A1 и Philip Morris Bulgaria, а партньори в организацията: Chivas Regal, NESCAFE Dolce Gusto, Devin, витамини "Alive" и Office 1 Superstore.