Днес се навършват 75 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди.

Датата е с особено значение. Денят е особен.

Гунди е сакрален символ за родния футбол и най-вече в историята на "Левски". Той е парола. Не е сред нас, защото катастрофа отне живота му. На колко години щеше да е днес... на 75. Но това няма значение.

Митовете нямат възраст.

Икона, идол, легенда, едва ли има епитет, който изцяло да описва легендарната деветка. Каквото и да се каже, все ще е малко за това как го усещат левскарите, а и всички онези, които са го гледали или са слушали за него.

Снимка: ИВАН ГРИГОРОВ

Снимка: Иван Григоров

Нападател, който пленяваше сърцата на феновете. Определян от всички, като джентълмен на терена и извън него.

Няма човек от поколението му, който да е казал лоша дума за Гунди.

Съотборници, противници, запалянковци - всеки говори с възхищение за славната деветка - нещо, което не се измерва с голове, титли и купи.

Безспорно е сред най-големите легенди не само на родния футбол, но и на спорта като цяло.

Гунди е символът, обединяващ поколенията левскари - от всеки, имал щастието да зърне магическите му отигравания по футболните терени, до онези  привърженици, израснали с разказите на дядовците и бащите.

Снимка: Иван Григоров

Трикратен шампион на България с "Левски", три пъти вдига Купата на страната със "сините" и веднъж с "Ботев" (Пловдив). Участва на три Световни първенства.

Но стига толкова. Както вече споменахме, Гунди не е цифри и трофеи, той е много повече. Фланелката с номер 9 в синьо е тежка като броня на рицар. Който я носи знае - в този екип е играл Аспарухов. Не може да се излагаш.

Славата му не се простира само в пределите на България.

Ласкаво за него са се изказвали някои от най-големите в играта. Сигурно сте ги чели, но - настояваме. Ето ги пак думите на великани в играта за Гунди:

Снимка: ИВАН ГРИГОРОВ

Снимка: Иван Григоров

Еузебио: Жадувах просто да играя до Аспарухов. В срещата "Бенфика"-"Левски" той покори Лисабон. До този момент нито един футболист от чужд отбор не бе вкарвал два гола в нашата врата в един мач. Аспарухов бе първият.

Сър Стенли Роуз: Харесвах Аспарухов заради неговата красива и елегантна фигура, заради умението му да твори на терена и да повежда другите за честна и спортсментска борба. Ако трябва да го охарактеризирам с една дума, тя е - виртуоз.

Сър Боби Чарлтън: Играч от ранга на Аспарухов не се ражда често. Помня добре мача с България на "Уембли". Алф Рамзи беше проучил българите добре и тогава ни каза,че ще играят доста защитно, но единственият човек, който може да ни тревожи, защото е изключителен е Аспарухов. При посещенията ми в България ме впечатли, че хората, които срещах, където и да е било, винаги говореха за Аспарухов с голяма любов, всички го изтъкваха като чудесен пример за младите играчи. Аспарухов беше един от онези родени майстори, които никога не са се нуждаели от учители.

Лев Яшин: Всеки ще познае майстора от пръв поглед. А само какъв майстор беше Георги Аспарухов. Той се открояваше със своята ярка индивидуалност дори над всички "звезди". Неслучайно, когато го поканих на моя бенефис, аз най-напред се сетих за него и имах страстно желание той да присъства на всяка цена. Аспарухов може да украси всеки мач.

Герд Мюлер: Сега вече съжалявам, че не можах да му играя отдясно в отбора на света. Очаквах, че все ще ми се отдаде тази възможност в друг юбилеен мач от типа на този на Яшин. Аспарухов имаше свои почитатели в Германия.

Райко Митич: При Аспарухов се наблюдаваше една комплексност, която сега цяла Европа (интервюто е от 1982-ра) търси, но не може да намери. Той имаше много почитатели в Югославия, които интимно го наричаха Гунди. Това е интересен феномен - рядко чуждестранен играч е обичан толкова много и страстно от нашите "навиячи", както стана с вашия Гунди.

Снимка: ИВАН ГРИГОРОВ

Снимка: Иван Григоров

Легендарният треньор на "Милан" - Нерео Роко, споделя:

"Аспарухов е нападателят на моите мечти".

Именно Роко иска Гунди в онзи състав на "Милан", макар да знае, че по това време няма как българин да заиграе в чужбина.

Тогава се ражда прословутата фраза на Аспарухов, превърнала се в свещенна за всеки "син" фен.

"Кажи им, че има една страна България, в тази страна България има един отбор "Левски", може и да не са чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!".

Аспарухов има и своя сериозен принос за националния тим по онова време. Както споменахме, участва на три Световни първенства (1962, 1966, 1970). Изиграва основна роля в решителния бараж за класиране на Мондиал 1966 срещу Белгия, мач познат като "Епопеята във Флоренция".

Вкарва и на Англия на "Уембли", първият българин сторил го срещу "А" отбора на лъвовете, при това гол красавец, типично в негов стил.

Съдбата реши да го отнеме само на 28 години в трагичната катастрофа на Витиня. Същата тази съдба, противопостави двата клуба в кариерата му - "Левски" и "Ботев" един срещу друг, точно 75 години след рождението му. Мачът е довечера, след честванията и поднасянето на венци пред стадиона.

На "Георги Аспарухов" - защото и домът на "Левски", естествено, носи неговото име, тази вечер ще присъстват много съотборници на Гунди и от двата тима. Негови приятели, фенове и много хора, които са родени доста след смъртта му, но израснали с разказите за него.

Снимка: ИВАН ГРИГОРОВ

Снимка: Иван Григоров

Честванията на годишнината му ще започнат с поднасяне на венци пред Сектор "А" в 10:30 ч и ще продължат през целия ден около стадиона с неговото име.

Събитията, организирани от клуба и запалянковците, посветени на легендата,  няма да свършат с мача "Левски" - "Ботев". Ще продължат цяло лято, с най-различни инициативи в негова чест.

Така, както десетилетия наред Гунди не е забравен. Ореолът му е все така ярък.

Любовта към делата му се предава през поколенията му.

Слава богу, България, футболът и спортът ни все още имат такива личности и митове.

Снимка: ИВАН ГРИГОРОВ

Снимка: Иван Григоров

Снимка: ИВАН ГРИГОРОВ

Снимка: Иван Григоров

Снимка: ИВАН ГРИГОРОВ

Снимка: Иван Григоров

Снимка: ИВАН ГРИГОРОВ

Снимка: Иван Григоров