Олимпийската мечта за хеттрик от титли на Мо Фара изглежда угаснала, след като британската легенда не успя да покрие норматива за Токио.

Двукратният шампион от летни игри възнамерява да защитава титлата си на 10 000 метра в Япония, но се представи много слабо и остана осми в пресявките по време на Европейската купа.

Времето на Фара бе 27,50.54 минути, като над 22 секунди го разделиха от изискването за олимпийска квота. Той има краен срок до 27 юни да покрие норматива, като ще опита на още две състезания, но сам призна след провала в Бирмингам, че формата му е далеч от желаното.

"В последните дни страдам от травма в коляното, но въпреки това очаквах повече - каза 38-годишният британски атлет. - Имах големи проблеми по време на бягането, дадох всичко, което имам в момента. И е недостатъчно...

Значи очевидно не съм в необходимото състояние за олимпийско участие. Ще видим как ще подходя към следващите стартове, възможно е да променя приоритетите си."

Какво означава това?

Мо Фара може да опита на 5000 метра, където изглежда към момента вижда шансовете си като по-големи. Истината е, че в Бирмингам той се представи силно в първата част от бягането, но не успя да задържи темпо във втората.