Том Брейди продължава да кове легендата, която ще остави след себе си, когато един ден се откаже от спорта американски футбол. Великият куотърбек изведе Тампа до един мач от Супербоул, след като в епична битка мина през Ню Орлиънс в неделя вечер.

Отборът му победи с 30:20 като гост, Брейди допринесе по типичния си начин с умна и почти изчистена от грешки игра. Подаде два паса за тъчдауни, а в четвъртата четвърт сам пропълзя оттатък линията за решаващия последен тъчдаун, отказал съперника.

На 43 години Том се готви за гостуване в Грийн Бей в неделя, където ще се определи единият финалист на Супербоул. Чака го сблъсък с още една легендарна фигура - Аарън Роджърс, който за мнозина е най-добрият действащ куотърбек в НФЛ.

Снимка: AP/БТА

Победа в Грийн Бей ще прати Брейди на 10-ия му Супербоул - нечувано постижение. Асът има 6 титли и 3 загуби с Ню Инглънд Пейтриътс, а това е първият му сезон с новия отбор Тампа.

Но сега бе ред на други емоции за Брейди.

След загубата на неговия отбор, Дрю Брийс, лидерът и куотърбек на Ню Орлиънс, свали шлема и се сбогува с публиката в града, където играе от 15 сезона. Неговото отказване изглежда сигурно. На 42 години, той говори по темата от поне 12 месеца, но сега даде ясен знак, че е решил. След края камери и фотообективи уловиха трогателна сцена.

Брейди излезе на терена, вече не по екип, а преоблечен за пътуването обратно до Тампа, за да се види с Брийс. Двамата динозаври на този спорт си говориха няколко минути, прегърнаха се приятелски, поиграха с двамата синове на Дрю, облечени в екипа на татко си. Техните отношения винаги са били изключително добри и са семейни приятели, а тези емоционални кадри доказаха още веднъж - има личности, по-големи от всяко спортно съперничество.

Брейди и Тампа отиват в Грийн Бей в ранния неделен финал в Конференцията (22 ч българско време), а след това идва и вторият мач, който ще определи кой ще е на Супербоул.

В него шампионите от Канзас Сити ще посрещнат Бъфало, след като трудно преодоляха с 22:17 Кливлънд. Мачът изобщо не изглеждаше сложен за домакините, преди обаче техният изключителен куотърбек Патрик Махоумс да бъде ударен тежко и да напусне терена със сътресение. До този момент отборът му водеше с 16 т., но едва удържа преднината си.

В неделя ще знаем двата финалиста за Супербоул след мачовете Грийн Бей - Тампа и Канзас Сити - Бъфало.

Самият голям мач, едно от най-важните спортни събития изобщо, е на 7 февруари в Тампа. Още един стимул за Брейди и компания да опитат да постигнат това, което никой не очакваше от тях още в първия сезон на легендата във Флорида.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos