Гари Каспаров потвърди участие в турнира в Сейнт Луис от 11 до 13 септември, който ще е онлайн.

Шахматното шоу включва и световния шампион Магнус Карлсен в схемата си, което означава, че ще гледаме сблъсък между двамата за първи път от 16 години.

На 57 години, Каспаров все по-рядко се впуска в надпревари с действащи гросмайстори. Сега се е предал на изкушението да премери сили срещу 30-годишния Карлсен, който е абсолютен хегемон на шахматната сцена през новия век.

Двамата са смятани за - ако не най-добрите, то поне със сигурност в топ 5 на големите играчи в този спорт, в цялата му история.

Те имат само една среща досега. Тя бе по блиц шах през 2004-а в Рейкявик, когато Карлсен бе на 13, а Каспаров - на 41, като още не бе се отказал от активна кариера. Естествено, нервният и неопитен норвежец бе разбит в първата и втората партия, преди да стигне до реми в третата.

Двамата опитаха да работят заедно през 2009-а, когато Гари стана треньор на Магнус, но раздялата дойде бързо.

Характерите им са трудно съвместими като емоционалност и профил - нервакът Каспаров трудно е издържал изключителния непукист до темерутство Карлсен (по личното признание на легендата).

Магнус описа мачовете им тогава, неофициални и без публика, по време на тренировъчните лагери: "Не искам да издавам резултати, но бяха велики партии. Никой от нас двамата не обича да губи. Особено Гари!"

Освен тях двамата, в Сейнт Луис ще играе световният №2 Фабиано Каруана, който разби Каспаров с 5:1 на блиц преди година и бе много близо да детронира Карлсен в претендентския мач за титлата през 2019-а.

Хикару Накамура, Алиреза Фиружа и други сериозни имена допълват афиша на шахматното шоу в средата на септември.