Лекоатлетката Ивет Лалова се класира за олимпиадата в Токио през 2020 и световното в Доха.

35-годишната спринтьорка спечели състезанието на 200 метра от турнира "Сейко голдън при" в Осака, Япония и за пети път ще е на най-голямото спортно състезание в света.

Пред Nova тя говори за уникалното постижение и за наследството, което иска да остави.

"Това беше първият ми старт за сезона и имах късмета да имам благополучни атмосферни условия. Както знаете, ние зависим и от това. Когато човек е на друг континент, няма никаква представа какво може да се случи.

Още на първия старт успях да направя добро бягане, рекорд на турнира, покрит норматив за Световно първенство и Олимпийски игри. По-добре нямаше как да бъде.

Ще бъда единствения български лекоатлет с пет олимпиади. Има още доста време до Токио. Имам квотата, но предстои още много работа. Моята цел не е просто да отида там, но и да направя добро представяне, за да може да заключа тези пет олимпийски кръга.

Четири е щастливото ми число, а за седем - ако говорим за Олимпиада, това за нас е изключително много. Пет за мен е щастливо число. Олимпийските игри са нещо изключително трудно. Хиляди хора по света работят на хиляда процента, за да отидат там. Дори една квалификация на Олимпиада или участие на Игрите е много голям успех.

Тази година в атлетиката кулминационния момент е през октомври. Тогава е Световното първенство. От мен и всички останали атлети се иска да сме в най-добрата си форма и да покажем най-добрите си възможности. Предстои доста работа до тогава. Всеки мой старт дотогава е да покаже върху какво трябва да се работи и какво ще мога да подобря в моите бягания.

Надявам се с Мария Гроздева да бъдем един пример за подрастващите и много деца да изберат спорта.

Моята тайна в момента в това да продължавам да се състезавам на високо ниво и да постигам някакви успехи е желязната дисциплина и това, че продължавам да се уча много. Чета, разучавам и прилагам това в моите тренировки. Не спирам да се развивам и искам постоянно да се усъвършенствам", сподели Ивет.