Леброн Джеймс е сред най-големите звезди на американската Национална баскетболна асоциация, а и в спорта изобщо днес.

Казват, че големите спортисти се оценяват по статистиките, делата и "важните моменти", които оставят след себе си. Леброн има с какво да се похвали.

В последния ден на февруари той завърши двубоя на своя "Кливланд Кавалиърс" срещу "Бруклин Нетс" с 31 точки, 12 борби и 11 асистенции. Тази статистика от мача го превърна в единствения играч преминал котата от 30 000 точки, 8 000 борби и 8 000 асистенции в кариерата си.

Точките му вече са 31112, борбите 8439, а асистенциите 8221.

Това е невероятно постижение. И не е първото.

Запомнете името

Снимка: Getty Images

Играта му кара статистиците да започнат да припомнят рекордите му и да подновят дискусиите около това къде е Леброн сред най-великите в историята на НБА.

Асът на "Кливланд Кавалиърс" без никакво съмнение ще е сред най-добрите, но може ли да застане редом до Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Кобе Брайънт, че дори да ги задмине?

Невероятните неща, които Джеймс показва, карат все повече фенове да си задават този въпрос. Наричат го Крал Леброн, но най-добрият ли е?

За разлика от повечето баскетболисти, той влиза в НБА без да ходи в колеж, взимат го директно от гимназията.

Само още 44-ма играчи в историята могат да се похвалят с това. Джеймс е един от четиримата, които са първи избор в драфта след гимназията. Взима го "Кливланд Кавалиърс" от родния му щат Охайо.

Впечатлява още в първия си сезон. Завършва със средна успеваемост от 20,9 точки - едва третият новак със средна успеваемост над 20 в първия си сезон.

Той държи редица рекорди започващи с: "най-млад играч, който ..."

С Олимпийското злато от 2012 г.

Снимка: Getty Images

Леброн играе вече 15-ия си сезон в лигата, като 11 от тях са с "Кливланд" и четири с "Маями Хийт" в периода 2010-2014 г.

Джеймс има 3 шампионски титли (две с "Маями" и една с "Кливланд").

Три пъти е MVP във финалния двубой и четири пъти е MVP за сезона.

От 14-те завършили сезона, попада 11 пъти в идеалния състав на лигата, 14 пъти играе в "Мача на звездите".

Списъкът с постиженията му е изключително дълъг. В много от категориите е рекордьор, в други изостава от Майкъл Джордан, а в повечето от останалите е в тройката.

С титлата от НБА

Снимка: Getty Images

Малко са вечните класации на НБА, в които Леброн не намира място в челото.

Точките му средно на мач са 27,1, борбите 7,3, а асистенциите 7.0.

Мнозина се питат - ще може ли Леброн да оглави вечните класации в тези три категории. Нещо, което безспорно би го наредило редом до най-големите в играта.

Пред 33-годишния Джеймс със сигурност има поне още 3-4 години баскетбол с марка НБА. Те може и да са повече, след разкритията, които негов приятел направи за начина му на живот.

Леброн пръска по 1,5 милиона долара на година, за да поддържа 33-годишното си тяло в оптимална кондиция.

В класацията за най-много точки той е седми с 31 038. На 1254 от четвъртия Майкъл Джордан и на 7 349 от рекордьора - Карим Абдул-Джабар.

Още в края на сезона позицията в класацията му може да е пета, всичко зависи от това, колко мача ще изиграе "Кливланд Кавалиърс" в плейофите.

Задминаване на Майкъл Джордан изглежда сигурно, а ако задържи сегашното си ниво, след три сезона Джеймс ще е на около 1000 точки от първото място. Тоест - ако играе четири или повече години...

Задачата изглежда изключително трудна, но не и невъзможна, особено щом става въпрос за Леброн. Може би тази класация ще е върховното постижение, към което той ще се стреми до края на кариерата си. Първото място в нея определено дава титлата "икона на играта".

Атрактивна забивка от страна на Леброн

Снимка: Getty Images

Играчите, които все още имат повече точки от 33-годишния Джеймс, са далеч назад в класацията за асистенции. Там Джордан е 44-и, Джабар 42-и, а Кобе 30-ти.

Леброн е на 11-а позиция, но ако пак сметнем, че има сигурни три сезона за изиграване, то той по всяка вероятност ще влезе в топ 5 по този показател, а може да иде и по-напред.

Първи е Джон Стоктън, който в кариерата си е направил недостижимите 15 806 асистенции - средно по 10,5 на мач.

Това демонстрира колко комплексен играч е Леброн.

Лидер, който води тима си напред, не само с отбелязването на точки, но и с асистирането, Леброн е и сред най-добрите защитници. Спокойно можем да наречем Краля - човек отбор. Всъщност, така говориха и за Джордан, ако помните времената на неговите потресаващи изпълнения в НБА.

През ноември, когато Джеймс изравни по мачове Майкъл (1072) имаше доста сравнения между двамата, като Джеймс беше с по-добри показатели почти във всички категории.

Лидерът на "Кливланд Кавалиърс"

Снимка: Getty Images

Отстъпваше обаче по най-важната - титлите. Джордан има два пъти повече - 6.

Легендата с №23 на "Чикаго" има и повече точки средно на мач - 30.1.

Статистически Леброн може да надмине по показатели големите в играта, но по едно нещо винаги ще отстъпва на великия Майкъл Джордан - харизмата.

Джордан може и да не бе обичан от всички, но бе всепризнат за най-великия, няма спор в това. Той бе човекът извел НБА до нивото, което познаваме днес, защото бе лидер на поколението, стъпило върху платформата на глобализиране на лигата. Светът гледаше НБА за първи път масово и в целия блясък през 90-те, а това бяха годините на Майкъл Джордан и още десетина суперзвезди. И дори сред тях, №23 блестеше несравнимо.

Той е символ на баскетбола.

Джеймс вероятно никога няма да има този ореол. Макар гениален баскетболист, той поляризира феновете. Има такива, които го обожават и такива, които го ненавиждат, макар да признават гения му.

Зачестилите коментари на Леброн в посока американския президент Тръмп, още повече засилват тази тенденция. Когато един атлет нагазва във водите на политиката, това често има негативен ефект върху популярността му.

Факт е, че Леброн е сред най-великите, играли тази игра. Страницата му с успехи в Уикипедия отнема десетина минути четене. Спокойно може да оглави още доста класации в следващите години, но титлата "Най-велик" не се печели само на паркета.

Способен ли е Леброн да достигне митологичната слава на Майкъл Джордан, да застане рамо до рамо с него в историята на НБА?

Ще търсим отговор в следващите сезони. Вероятно - колкото фенове на баскетбола има, толкова ще са и мненията по темата.

С Майкъл Джордан

Снимка: Getty Images