Най-бързият мъж на планетата няма да се състезава на игрите в Токио, които бяха отложени за 2021 г. Крисчън Коулмън официално е наказан за 2 години, след като бе решено, че е нарушил правилото за три неявявания на допинг тест.

Санкцията влиза в сила от май тази година със стара дата, което означава, че до същия месец на 2022-ра, Коулмън не може да се състезава.

Актуалният световен шампион на 100 м и фаворит за олимпийска титла, е търсен три пъти да се яви на внезапен допинг тест през януари, април и декември 2019-а. Американската звезда оспорва втората и третата дата, като казва, че е бил налице за изследването, но не е получил известие за него.

Случаят е направо полукриминален, след като 9 декември миналата година хората от Антидопинговата комисия на Щатите са били пред дома му, но не са го открили. Те са седяли пред къщата точно един час, както е по правилник, а атлетът е бил известен за деня на теста.

Коулмън се оправда с открито писмо в социалните мрежи, че точно по това време е бил в близкия мол, за да направи коледни покупки. И се е върнал 13 минути, след като допинг-експертите са си тръгнали.

Той дори обяснява, че е гледал началото на мача по американски футбол същата вечер, което е било точно 15 минути след изтеклия час, в който са си тръгнали онези, които са го търсили за тест.

Отговорът на Athletics Integrity Unit - Комисията по почтеността, е че според фактите, които те имат, Коулмън не е бил в дома си за уречените 60 минути и с това е изпуснал и третия тест. Така той влиза в зоната на нарушението. Двегодишната му санкция може да бъде вдигната вече само от Спортния Арбитражен съд в Лозана, където има 30-дневен срок да обжалва.

"Някой се промъква в дома ми, докато съм на коледни покупки, и дори не ми се обажда по телефона да ме предупреди, че е там - изригна Коулмън в Туитър. - Нямах никаква идея, че тези хора са дошли. И заради това сега съм наказан!?"

В същото време пред Комисията по почтеността са предоставени разпечатки, че за посочения един час, хората от допинг лабораторията са се обадили няколко пъти на телефона на атлета, но не са получили отговор. При всички положения случаят остава леко конфузен и странен.

Коулмън е на 24 години и сочен за следващото голямо име в спринта след Юсеин Болт. Той победи Светкавицата от Ямайка в последното му Световно първенство през 2017-а, когато взе сребро, а Болт остана с бронза (първи бе Джъстин Гатлин).

През 2019-а в Доха, Крисчън взе златото на стоте метра и помогна на САЩ да го спечели в щафетата 4х100 м. Именно в Катар постигна и най-доброто си време на 100 м - 9.76 сек, като се счита, че към момента е единственият, способен да посегне към великите 9.58 сек на Болт.