Бъдещето на леката атлетика придоби плътни и ясни очертания късно във вторник, когато Ноа Лайлс спечели най-очакваното злато на Световното първенство в Доха.

Титлата в Катар е първа за 22-годишния американец, който бе абсолютен фаворит и завърши перфектен сезон, в който записа и краен успех в Диамантената лига.

Лайлс спечели с 19.83 сек, което не е заплаха за рекорда на планетата - 19.19 от Юсеин Болт, но е ясна индикация какво ни очаква. Ноа е харизматичен, различен, енергичен, широко скроен и устат - но позитивен, което го прави най-подходящ за ново лице на атлетиката.

Той е звезда от години в родината му, светът просто чакаше първото голямо злато. И то дойде в Доха.

"Усещането е странно - каза Лайлс след финала. - Естествено, ще ми трябва време да осъзная напълно постигнатото. От друга страна, аз ставах и лягах с мисълта за тази титла от януари, даже от миналата година. Имам запис в телефона си как си обещавам сам на себе си - Ти ще станеш световен шампион в Доха, Ноа!"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рекордите на Болт и на 100, и на 200 м, изглеждат за момента напълно недосегаеми. Но ако някой протегне ръка да ги бутне от мястото им, ще е Лайлс.

Той вече бяга 19.50, което е четвърто най-добро време на тази дистанция в историята. Потенциалът му е колосален. Беше още ученик, когато се класира четвърти в пресявките на американския отбор за игрите в Рио 2016.

От тогава е загубил само едно бягане на 200 м за три години - през юни 2019-а в Рим!

"На Олимпиадата в Токио догодина ще бягам и на двете дистанции - каза Лайлс в Доха. - Сега взех златото на 200 метра, догодина го искам и на 100, и на 200. Искам дубъл, искам да съм като Болт. Той е нивото, към което се стремя. Рекордите му също са моята цел, те са стандартът."

На 100 м дотук младежът е свалял времето до 9.86 сек, но знае, че това далеч не е таванът му. Той е побеждавал вече Крисчън Коулмън, който е шампион от Доха на стоте метра. И иска да го прави отново. В комбинация с 200-те метра, които се очертават като коронната му дистанция.

И още паралели с великия Болт от Ямайка, за когото Ноа не престава да говори:

"Мисълта, че днес са ме гледали милиони по света, защото това е Световно първенство, ме изпълва с гордост - заключи Лайлс след триумфа си. - Аз трябва да им осигуря зрелище, не само победа. Така съм настроен от юношеските ми години в спорта. Хората искат да се забавляват, искат шоу, когато гледат спорт. С Ноа Лайлс няма да скучаят..."

Думите му удивително напомнят на стила, в който се изказваше Юсеин дълги години. В златните си години.

Още една причина да чакаме с нетърпение следващите изяви на 22-годишния суперталант в леката атлетика.

Ноа Лайлс от Флорида.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos