Големият Ян Улрих е в болница и ще трябва да влезе отново в клиника за рехабилитация, след като направи остър пристъп и колапс, причинен от прекалено голямо количество употребен алкохол.

Германската машина в колоезденето от 90-те години живее живот пълен с драми и зависимости след края на спортната му кариера, а това е просто поредният епизод в сагата.

Улрих е пътувал с годеницата си и приятели за Куба в началото на месеца, за да отпразнуват 48-ия му рожден ден. Но при тръгването обратно към Европа, легендата се е появил видимо в нетрезво състояние на летището в Мексико Сити, откъдето е имал полет за Берлин. Той е задържан, а след това закаран в болница, защото състоянието му рязко се е влошило на аеропорта.

Според местни медии, Улрих е стабилизиран и органите му функционират нормално след колапса, който дори е довел до тежко затруднение с дишането и безсъзнание. След завръщането в Европа, той ще влезе в клиниката в Швейцария, която познава отлично от преди години. През 2019-а излезе от нея след терапия, като заключението бе, че вече се е освободил от алколохната си зависимост.

Близо година и половина нямаше никакви новини около Ян, което си е направо позитивна вест, тъй като от десетилетие насам новините не бяха никак приятни.

През 2013-а бе съден за нелегални плащания, получавани по времето му на звезда в колоезденето, но бе оправдан. През 2014-а направи катастрофа, след като караше пиян, като по чудо двама души не загинаха, а се отърваха само с травми.

През 2017 г. влезе в клиника, след като го обвиниха, че е пребил момиче на повикване в дома му. По това време вече бе в развод с тогавашната му съпруга.

Още към края на кариерата му нещата бяха драматични. Улрих е победител в "Тур дьо Франс", "Вуелта" на Испания и Олимпийски шампион от Сидни 2000 в шосейното колоездене, но му остана име на "вечно втори" заради Ланс Армстронг, с когото имаше велико съперничество.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След разкритията за допинга на Армстронг, имаше обвинения и разследване и към Ян, но той бе оправдан. Което не му попречи да сложи край на кариерата си и да скъса талона си за членство в германския и швейцарския колоездачни съюзи, като протест срещу обвиненията.

Остана един от малкото колеги, които не сочиха с пръст и не хулиха Армстронг, въпреки че вероятно без Ланс щеше да е още по-титулуван в колоезденето. Даже през лятото участва в подкаста му и двамата си говориха приятелски. Тогава Улрих призна, че е "прескочил трапа" съвсем близо до смъртта - минавали са му и мисли за самоубийство по време на лечението от зависимостта към алкохола, но вече е добре.

До рождения ден в Куба, очевидно. Когато демоните отново са се завърнали.