Почти 22 месеца минаха от юнския ден на 2018-а, в който Кристина Фьогел катастрофира тежко по време на тренировка на колодрума в Котбус.

Двукратната олимпийска и 11-кратна световна шампионка по колоездене претърпя серия операции, но нито една от тях не успя да помогне за това да проходи отново. Травмите в гръбначния стълб от падането на бетона се оказаха непреодолими.

Парализирана и в количка, Фьогел от година вече има нов живот.

Тя е посланик на Световната федерация, коментира състезанията за официалния канал на организацията и обикаля Европа, за да участва в инициативи, свързани с колоезденето.

На 29 години, огънят в нея все още гори - по нейните думи в голямото първо интервю, което даде за BBC и то пред сър Крис Хой, който сам е многократен шампион в спорта.

"Щастлива съм - призна германката. - Харесвам новия си живот, въпреки че до него се стигна след една ужасна ситуация. Всичко се разви бързо или поне - на мен ми се стори, че е бързо. Сега имам нови предизвикателства, но и привилегията да пътувам и да участвам в неща, които никога преди това не съм подозирала, че мога да правя. Гледам състезанията отстрани, което е съвсем различно от участието в тях. Огънят вътре в мен още гори, вълнувам се, докато коментирам."

Фьогел признава с трепет в гласа, че е имала тежък момент само в началото - първите стартове, които е гледала отстрани, докато състезателите загряват и се подготвят за състезанието. Тогава е бил най-трудният момент.

"Чувството, че искаш да побеждаваш и да печелиш медали явно никога няма да си отиде от мен - споделя тя. - Но в нашия спорт има нови звезди и това е великолепно. А и мога да кажа на зрителите какво точно се случва, защото добре го осъзнавам и усещам."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos