Една от най-великите български състезателки по лека атлетика празнува днес своя 80-годишен юбилей.

Кръглата годишнина на олимпийската шампионка в тласкането на гюле Иванка Христова е повод да си припомним накратко знаменитата й кариера и богатата на успехи визитка.

Българката е известна по цялата планета с това че е "световна рекордьорка по поставени национални рекорди" - общо 61. Христова се подвизава на четири поредни олимпиади, като печели злато и бронз и неизменно е в челната десетка.

По нейно време още няма световни първенства, а на европейските взима злато в Мюнхен 1976, два пъти сребро - в Прага 1967 и в Белград 1969, плюс бронз в Катовице 1975. Това е пълен комплект от континенталните медали. Тя е световна, европейска и олимпийска рекордьорка. 

На Игрите в Монреал 1976 печели първия в историята на българската атлетика златен олимпийски медал, а същата година е определена за "Спортист номер 1 на България".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Тогава тя пристига в Канада само 3 дни преди състезанието, в което 13-те участнички се включват направо във финал. Запитана е от мнозина защо бие толкова път, без да има шанс да спечели. Още на разгрявката прави опит над 22 метра и съперничките й осъзнават, че е кандидат за златото.

Петият й опит от 21,16 метра, с което изпреварва досегашната лидерка Надежда Чижова.

"Бях много силна, уверена. Чувствах гюллето като перце в ръцете ми. Всички тласнаха под възможностите си. Освен това имах късмета да направа своя голям опит и веднага след това сякаш небето се разтвори - изля се страхотен дъжд, истински порой. Но аз вече бях подобрила олимпийския рекорд и за мое щастие това се оказа достатъчно за титлата", казва след триумфа.

Родената на 19 ноември 1941 г. в софийското село Осиковица спортистка завършва Селскостопанския техникум "Мичурин" в Кюстендил, а през 1964-а се дипломира във Висшия институт по физкултура (ВИФ). Започва да тренира при Светослав Джумалиев.

Продължава във ВИФ с доц. Йордан Кръстев, а за триумфа в зенита на нейната кариера я подготвя Васил Крумов.

"Бях много дисциплинирана и целеустремена - разказва Христова. - И до днес съм убедена, че това стои в основата на големите успехи. Тренировките бяха много тежки, но друг път към върха няма. В подготовката работех непрекъснато с щанга от по 140-150 кг и правех 300 опита с 4-килограмово гюле! И всичко това експресно в рамките само на два часа".

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg