Американският плувец Райън Лохте заяви, че не е същият човек, който бе преди три години и е готов отново да се състезава сред най-добрите.

12-кратният олимпийски медалист беше наказан за 10 месеца през 2016-а, след като симулира грабеж на Олимпиадата в Рио заради проблемите си с алкохола.

През 2018-а дойде и 14-месечно наказание за допинг, след като бе хванат с венозна инфузия.

Лохте признава, че е нов човек и че се цели в Олимпиадата през 2020-а в Токио. Споделя, че е имал мисли за самоубийство след случаят в Рио. През 2018-а прекара шест седмици в център срещу алкохолната зависимост.

"Бях в поправителен център. Направих всичко нужно. Радвам се, че минах през това и намерих перспективите в живота си, това, което е важно.

Не съм същият човек, който бях преди три години. Различен съм. Опитвам се. Отново се радвам на живота и не съм се забавлявал така от Олимпиадата през 2012-а", признава Лохте.

Лохте си спечели място в квалификационните кръгове на САЩ преди Олимпиадата в Тоико, след като постигна време от 1:57,88 минута на 200 метра съчетано плуване в сряда.

Резултатът е с четири секунди по-слаб от световния му рекорд, но Лохте който е шесткратен олимпийски шампион, споделя, че плуването му е приоритет №2 за сметка на двете му деца.

"Сега не се опитвам да доказвам нещо на някого. Плувам за себе си и за семейството си. Една от големите цели е пета Олимпиада и се надявам да стигна подиума там. Искам да науча децата си, че ако имаш мечта или цел и работиш за нея всеки ден, можеш да постигнеш всичко. Бяха три дълги години и се радвам, че се върнах", признава 34-годишният американец.