Николо Занарди, син на легендата в спорта Алекс, проговори за състоянието на баща му пред вестник "Кориере дела Сера".

Неговото интервю идва 48 часа след транспортирането на Занарди-старши от болницата в Сиена, където бе близо месец, в специализиран център за рехабилитация и възстановяване на пациенти.

53-годишният Алекс се удари тежко в автомобил по време на тренировката си с триколело, което управлява само с ръце. Той е с два ампутирани крака от 19 години, след като оцеля по чудо в зверска катастрофа в НАСКАР.

Инцидентът в края на юни го остави с тежки травми по главата и бяха необходими три операции в Сиена, за да бъде спасен животът му. Той бе поставен в медицинска кома и още не е в съзнание.

"Баща ми ще преживее и това, убеден съм - каза Николо Занарди. - Има леко окуражаващи знаци...

Един ден ще си говорим с него за тези моменти и поредното изпитание, което преживява. С майка ми не се съмняваме в това и не губим надежда.

Пътят на възстановяване ще е много дълъг. Има голяма опасност за зрението му, но не това е най-важното. Приоритет е да успее отново да комуникира, което също ще отнеме страшно много време.

Дотук организмът му се справя отлично, но това не е изненада - татко е изключителен човек. Неговата енергия е невероятна, той е свръхсилен.

Казват ни, че вече поне няма опасност за живота му, поне не пряка. Най-тежкото е минало, въпреки че той продължава да е в безсъзнание.

Оттук насетне започва битката да бъде спасен изцяло като комуникативност, функции на мозъка, зрение, слух... Чакат ни много дни на рехабилитация, но сме оптимисти."