Магнус Карлсен бе засипан с хвалби от най-големите си конкуренти и легендарния Гари Каспаров, след като спечели осми пореден турнир в шахмата. Норвежкият световен шампион триумфира в Загреб на класическата надпревара, в която участваха 12-те най-елитни играчи в момента.

Карлсен финишира с невероятните 8 от 11 възможни точки, печелейки и 90 000 долара от наградния фонд.

Той вече има рейтинг 2882 в ранглистата на ФИДЕ (някогашният ЕЛО рейтинг), което изравни върховото му постижение от май 2014 г. Това е и най-високата шахматна котировка в историята, постигана само от Карлсен - вече за втори път. Оттук насетне целта пред него е да стигне 2900, което се счита за връх, почти невъзможен за покоряване.

Карлсен е със 76 поредни мача без загуба, което е още по-впечатляващо.

"Той връща шахмата към 60-те и 70-те години, когато Боби Фишер е играел в американските шампионати - каза Уесли Соу, който завърши втори в Загреб. - Всички играят за второ място, както е било тогава. Победителят е бил ясен."

"Той печели с невероятна лекота мачовете си - възхити се Фабиано Каруана, който бе претендент на Карлсен в мача за титлата на света преди няколко месеца. - Нормално, в нашия спорт такива неща не се случват. Трудно е за обяснение..."

Дори Гари Каспаров призна, че е впечатлен. "Карлсен в момента е непобедим. А конкуренцията е много силна".