"Рекордът на Шумахер ли? Стига да пожелае, Хамилтън ще го подобри".

Коментарът идва от шефа на отбора на "Мерцедес" във Формула 1 Тото Волф.

Именно това е голямата тема след очакваната и затвърдена в неделя вечер шеста световна титла на Люис Хамилтън.

Той я подпечата с вчерашното си второ място в Тексас. Крайната победа за сезона е трета поредна за него, а едва ли някой се е съмнявал в спечелването й.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА И СПОМЕН ОТ ШЕСТТЕ ТРИУМФА НА ЛЮИС ВИЖТЕ ТУК >>> 

Доминацията на британеца в последните два сезона бе убийствена. През този той стартира с 6 първи и 2 втори места в началните осем състезания.

Още през лятото за всички бе ясно, че титлата няма да смени притежателя си.

3 ноември 2019 г. - Празненствата могат да започнат, Люис печели Шестата

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Именно заради доминацията на британеца и липсата на интрига около първото му място в класирането, акцентът отиде към далеч по-мащабните постижения.

Почти всички говореха за Михаел Шумахер и неговите 7 титли, които вече са сериозно застрашени. А не бе далеч времето, когато се смятаха за недостижим рекорд.

Триумфите на Люис дойдоха през 2008-а, 2014-а, 2015-а, 2017-а, 2018-а и 2019 г.

На 34 години той вече е №2 в цялата история на този спорт.

Втори е по световни титли, втори е и по победи. Над него са само небето и... германската легенда, която за съжаление в момента няма как да коментира пред света своя наследник на трона.

Спечелените стартове от Шумахер са 91, тези на Хамилтън са 83. Далеч назад с 53 победи е третият - Себастиан Фетел. Голямата разлика само затвърждава превъзходството на двамата най-големи в този спорт. Разбира се, епохите трудно могат да се сравняват - хора като Лауда, Фанджо или Сена имаха далеч по-малко стартове на сезон, за да стигнат такива коти.

През януари Хамилтън ще навърши 35 години, но не изглежда да мисли за отказване. Със сигурност няма да миряса поне до подобряването на големия рекорд.

Самият Шумахер се състезаваше на 41 през 2012-а, Кими Райконен го прави в момента на 40, така че възрастта на този етап не е никаква пречка пред Хамилтън.

Британецът преследва още рекорди на Шумахер. Естествено, те не са със същата стойност като титлите и победите, но подобряването им ще го легитимира още по-сериозно в историята.

3 ноември 2019 г. - Празненствата могат да започнат, Люис печели Шестата

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ето някои от тях:

- Подиумите на Шуми са 155, Люис е със 150, което може да бъде подобрено още в слеващите 6 състезания.

Хамилтън обаче ще трябва здраво да се поизпоти през новия сезон за някои от фругите постижения. Такива например са полпозишъните:

- 7 поредни за Хамилтън и Шумахер, 8 за великия Айртон Сена.

- Себастиан Фетел има 15 в рамките на един сезон (2011), Хамилтън е с 12.

Други търсени рекорди:

- Михаел Шумахер има поне една победа в 15 поредни сезона, Хамилтън е с 13.

Германецът има 8 победи на едно и също състезание - Гран при на Франция. Британецът засега е само със 7 - в Канада и Унгария.

- Шумахер има серия от 6 поредни победи през 2001-ва, Хамилтън е с 5 през 2014-а.

- Михаел печели 13 старта през 2004-а, най-доброто постижение на Люис е 9 - през 2017-а.

Разбира се, най-важните си остават титлите, които са с една повече в полза на Шумахер.

Споменахме, че възрастта на Хамилтън на този етап не е проблем, но пък от 2021-ва навлизат новите правила във Формула 1, които целят изравняване на силите между отборите. В такъв случай доминацията на "Мерцедес" може и да приключи, което ще се окаже голям удар по амбициите на шампиона.

Със сигурност тронът на Шуми като най-велик в този спорт се клати. Заплахата Хамилтън е сериозна, макар това да не радва особено феновете.

Въпреки безспорнтие му качества, Хамилтън няма тази позитивна аура, която да грабва милиони. На този етап не се радва на славата на легенди като Шуми и Сена.

Ако обаче грабне титла 7, дори и 8, Хамилтън ще се превърне в №1 в историята.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА И СПОМЕН ОТ ШЕСТТЕ ТРИУМФА НА ЛЮИС ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Официална Туитър страница