Да гледаш трима младежи, които скачат над летва, поставена в задния двор на къщите им, не звучи като най-вълнуващото занимание, което да запълни времето ти. Но състезанието за историята, наречено Ultimate Garden Clash (Надпревара в градината) привлече стотици хиляди фенове, които го гледаха на живо в интернет.

То продължи само 30 минути, което спомогна за още по-голям интерес от очакваното. Само в сайта World Athletics, на моменти хората в предаването на живо минаваха 150 000. В YouTube със сигурност са минали милион, тъй като десетки медийни канали споделиха видеоизлъчването.

Надпреварата бе между златния олимпийски медалист от Лондон 2012 в овчарския скок Рено Лавиени, притежателят на рекорда в дисциплината Мондо Дуплантис и американеца Сам Кендрикс, който е актуален световен шампион. Това са тримата най-добри в овчарския скок за последното десетилетие.

Тяхната сбирка онлайн, която се превърна в събитие от световен мащаб и интерес, бе за 30-минутно предизвикателство кой ще преодолее най-много пъти 5-метровата бариера. Рекордът на Дуплантис от февруари тази година е 6.18 м.

Лавиени скачаше от дома си в Клермон Феран, като на заден план се чуваше дъщеря му, която не спря да крещи в подкрепа на татко. 20-годишното чудо Дуплантис се бореше с шума и клони на дървета, за да скача в обширния заден двор на семейната къща в Луисиана. В Мисисипи, също в градината на къщата си, опитите правеше Кендрикс.

За 30 минути, разделени на две части по 15, Лавиени и Дуплантис не се победиха - минаха по 36 пъти петметровата бариера. Беше напрегнато и интензивно - скачаш, ставаш, засилваш се, пак скачаш... Кендрикс успя 26 пъти.

"Много тежко изпитание, но съм доволен, че го направихме - каза Мондо Дуплантис. - Не сме натренирани както в нормалния си режим, но тук идеята беше да дадем малко емоции на хората и да си върнем усещането за състезание."

Шефът на световната атлетика - лорд Себастиан Коу, също се включи на живо да гледа стрийма. И нарече идеята на тримата асове в овчарския скок "брилянтна", и "един блестящ позитивен пример".

След ремито, фиксирано за 30 минути, масово заваляха предложения онлайн за "тайбрек" - триминутно продължение само между двамата. Кендрикс също одобри и каза, че "би си взел пуканки да го гледа", но Дуплантис и Лавиени отхвърлиха идеята. "Напълно свършен съм", успя само да отрони потъналият в пот 33-годишен французин.

"Това беше най-добрата тренировка за годината", смееше се Кендрикс, който предложи да го направят пак след десетина дни, но вече с височина 5.40 м.