Преди година Крис Фруум не знаеше дали отново ще се състезава, да не говорим за планове да се състезава на "Тур дьо Франс". Четирикратният шампион на надпреварата лежеше в болница с фрактури на ключица, лакът, ребра и бедрена кост, както и с тежък кръвоизлив. Дори животът му не бе вън от опасност след катастрофа по време на тренировка преди "Тура" за 2019-а.

35-годишният Фруум се готви с надежда за предстоящото издание, което трябва да започне на 29 август. Признава, че е далеч от най-добрата си форма. А и - изобщо може да не пътува за състезанието, защото такива са правилата на отбора му Ineos.

Там в момента са събрани не един, не двама, а трима от най-големите асове в шосейното колоездене. Фрум е шампион в "Тура" четири пъти - 2013-а, 2015, 2016 и 2017 г. Герант Томас го спечели през 2018-а, а преди година триумфира колумбиецът Еган Бернал. Няма как и тримата да са в състава на Ineos за най-великото състезание в този спорт.

Най-много двама ще пътуват с отбора, което представлява огромно предизвикателство. Ясно е и друго - само един измежду Бернал и Фруум ще е в състава, защото двамата никак не се виждат като съотборници в политиката на отбора, която е - един лидер и всички останали му помагат за победата.

Никой в Ineos не го е казал официално, но е ясно - Фруум или Бернал. Вероятно Томас ще пътува за Франция, но само ако е в добра форма.

Отборът вече определи състава за първата подгряваща надпревара този уикенд, която е във Франция. Фруум и Бернал са в списъка, Томас - не. Тоест - това е пряк дуел между двете звезди и който се представи по-добре, има предимство.

В следващите две надпревари от подготовката за "Тура", "в играта" влиза и уелсецът Томас.

Всъщност, битката изглежда донякъде и предрешена. Ineos реши да не подновява засега договора на Фруум след края на тази година, който е легенда. Но е на 35... Бернал е на 23 години, вече спечели "Тура" и изглежда като бъдещето на отбора. И двамата не крият, че трудно биха работили заедно като екип.

Решаващото изпитание ще е Criterium du Dauphine - изключително тежка състезание, което вероятно ще определи кой отива на "Тура". Да, може дори да се стигне до това Ineos да качи на самолета и тримата шампиони... Но не залагайте твърде голяма сума пари на подобен сценарий.

Фруум спечели въпросното състезание в 3 от случаите, в които после победи на "Тур дьо Франс". 34-годишният Томас го направи преди своя триумф през 2018-а. Двамата британци не крият взаимното уважение, но ще потърсят ли някаква "коалиция", за да успеят да си осигурят място в състава за най-важното състезание?

И кой би помислил, че отборът ще рискува нова титла за Бернал, ако съотборниците му не "играят" за него по време на убийствените етапи на "Тура"?

Преди година Томас помогна на колумбиеца за крайната победа, но бе активен в това си действие едва тогава, когато стана ясно, че за него триумф в Париж е непосилен. Едва ли Ineos би рискувал да минира отбора с един или двама супершампиони, които карат за своята кауза, а не за тази на тима.

Предстоят интересни дни преди обявяването на окончателния състав на отбора-хегемон за състезанието, което приковава вниманието на целия свят.