Трикратният олимпийски шампион и герой в гребането Питър Рийд се е парализирал от кръста надолу след инсулт на гръбначния мозък, който се получава, когато се прекъсне кръвоснабдяването му.

Героят от Лондон 2012 Питър Рийд сам разкри, че парализиран от кръста надолу. 38-годишният Рийд, който е един от най-успешните британски гребци за всички времена с 3 златни олимпийски медала от 3 поредни Олимпийски игри (Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016).

Рийд, който в момента е лейтенант в Кралския флот на Великобритания, се оттегли от гребането след Игрите в Рио 2016, където стигна до титлата заедно със съотборниците си от осморката.

Британският гребец за първи път съобщи за проблемите си на 9 октомври, но във вторник потвърди новината, че е парализиран.

"Има малък шанс да постигна частично възстановяване и много малък шанс да се възстановя напълно. Много е вероятно да е някъде по средата. До каква степен ще се възстановя зависи от щетите, които съм получил по време на инсулта. Всички останали новини са страхотни. Ръцете ми са все още силни и мозъкът ми все още работи на средно ниво, както някога", обяви Питър Рийд в профила си в Инстаграм.

Гребецът получи мощна подкрепа от много известни спортисти от целия свят. Рийд е втори шампион от Рио 2016, който се парализира, след германската колоездачка Кристина Вогел.