Днес ЦСКА става на 70 години.

Една легенда на спорта у нас, превърнала се и в част от ежедневието, фолклора... живота на българите. Обичан е до лудост, мразен е...

Но към него малцина са безразлични. Както е с гигантите на спорта.

Клубът е създаден на 5 май 1948 година, а днес ще празнува.

Кулминацията е на стадион "Васил Левски", където е мачът срещу "Лудогорец" от първенството. Но до 20 часа, когато е първият сигнал, ще се случат много неща.

На и около "Българска армия" има турнири по футбол и баскетбол, изложбата "Червеният път" с екипи, значки и флагчета е открита за фенове, а легенди като Христо Стоичков ще са готови за церемониите преди двубоя. Самолети и военни части ще се включат в празненствата, а феновете подготвят грандиозно пирошоу и хореография.

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Празненствата започнаха около полунощ, когато стотици запалянковци запалиха факли на кръстовището на "Орлов мост" - традиция, утвърдена вече от десетилетие.

В ранния следобед се очаква 7-8 хиляди фенове да се снимат на терена на стадиона на ЦСКА с екипите, с които е играл първият тим - преди 70 години. Днес и първият тим ще облече същите фланелки за мача като символичен жест.

Споменахме Стоичков.

Снимка: Bulphoto

Единственият българин със "Златна топка" и приз за голмайстор на Мондиал. Само той от страната ни влезе в идеалните 120 играчи за историята на футбола, селектирани преди 13 години. Само в едно Христо не е единствен. Има и други спортисти на ЦСКА, които са световни звезди.

Встрани от футбола, едва ли има много по-големи в борбата от Валентин Йорданов, седемкратен световен и седемкратен европейски шампион.

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Следва само изброяване. Нека имената говорят.

Таня Богомилова, Любо Ганев, Борислав Кьосев, Петко Маринов, Атанас Голомеев, Румен Пейчев, Димитър Златанов, Димитър Каров, Васил Симов, Христо Марков, Мария Гроздева, Здравка Йорданова, Борис Георгиев-Моката, Михаил Таков, Петър Лесов, Кубрат и Тервел Пулеви...

Имена, които значат - успехи, медали, слава. Олимпийски титли. Незабравими мигове пред телевизори и радиа на поколения българи.

На терена по футболни обувки поколенията запалянковци у нас помнят Гацо Панайотов, Иван Колев, Никола Цанев, Димитър Якимов, Георги Денев, Петър Жеков, Георги Димитров-Джеки, Георги Велинов-Джони, Христо Стоичков, Любо Пенев, Емил Костадинов, Димитър Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови...

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

"Златни топки", "Златни обувки", велики мигове на световни и европейски първенства.

Това е ЦСКА.

Имената на епохалните фигури, които са носили емблемата върху екипа на различни спортове - имаше години, когато бяха общо 42 в клуба - са много повече от 70. Вероятно 10 пъти повече!

Медалите от Олимпиади, първенства на планетата и континента - сигурно 100 пъти повече от 70, колкото са годините на ЦСКА.

Футболният отбор днес ще играе срещу "Лудогорец", без да има шанс за титла или купа.

Embed from Getty Images

Но през годините на същия този стадион "Васил Левски" паднаха "Аякс", "Байерн", "Нотингам", "Ливърпул"...

Една поема казва не всичко, но много. Тя е създадена от хората, не от автор със стихосбирки в библиотеката. Ражда се в седмиците след елиминирането на "Ливърпул" през март 1982 г., действащ европейски шампион и най-силен отбор на света тогава.

"О, нещастен "Ливърпул"!

Тежък беше жребият пред тебе-

ЦСКА ти отреди.

Славата ти той погреба!

Но главите си вдигнете!

Тежки сълзи не ронете...

"Интер", "Нотингам", "Аякс"

бяха тука преди вас.

Те нарекоха стадиона

Гробница за шампиони."

Ето това е ЦСКА.

Днес клубът навършва 70 години. Изживя много тежки последни 20-ина от тях, бе управляван от хора със съмнителни капитали и намерения, репутацията му бе позацапана от деянията им.

ЦСКА стигна и до "В" група, изхвърлен заради финансови неуредици. И там не бе изоставен, пълнеше стадиони из градовете, където гостуваше. Феновете през годините бяха разочаровани, донякъде разединени, понякога обезсърчени, често недоволни, но никога - безразлични към отбора си.

И в края на онзи сезон - през май 2016 г., взе Купата на България, макар със статут на третодивизионен отбор.

Тогава BBC направи кратък филм за ЦСКА и го нарече "Клубът, който отказва да умре".

Е, ето го днес на 70.